Investigarea unei scheme frauduloase transfrontaliere de spălare a banilor, descoperită de Serghei Magnitsky, are o nouă întorsătură în Letonia
Investigarea unei scheme frauduloase transfrontaliere de spălare a banilor, care a fost descoperită de Serghei Magnitsky, are o nouă întorsătură în Letonia, scrie Novaya Gazeta.
În luna mai, poliția a confiscat proprietăți din centrul orașului Riga, în valoare totală de 230 de mii de euro, care potrivit instituțiilor de drept au fost achiziționate de cetățeni străini cu bani obținuți prin mijloace criminale.
Potrivit Novaya Gazeta, nu este primul caz când în Letonia se găsesc urme de bani furați din Rusia în scopul legalizării lor. De nouă ani, poliția letonă investighează fărădelegile, legate de „cazul Magnitsky”.
Cauza penală din Letonia a fost inițiată în 2012 la cererea lui Bill Browder, cofondatorul și șeful Fundației Hermitage Capital. Potrivit fundației, din suma totală de 230 de milioane de dolari, 19 milioane au fost spălate prin 16 conturi din șase bănci letone. Câțiva ani mai târziu, Fundația Hermitage Capital a raportat despre descoperirea a încă 430 de conturi suspecte în 14 bănci, prin care ar fi putut fi spălați banii furați. În 2019, Bill Browder a trimis o scrisoare lui Janis Bordans, ministrul leton al justiției, afirmând că Letonia este inactivă în lupta împotriva spălării banilor și nu a furnizat nicio informație de la începutul anchetei.
Tot în 2019, jurnaliștii de la televiziunea suedeză SVT au găsit în filialele letone, lituaniene și estoniene ale Swedbank urme ale banilor spălați în cadrul schemei, dezvăluite de Serghei Magnitsky. Jurnaliștii au descoperit, că între anii 2007-2015 prin această bancă au fost spălate 4,3 miliarde de dolari, dintre care 26 de milioane având legătură cu „Magnitsky”.
Poliția a raportat public pentru prima dată rezultatele activității lor în februarie 2020. Activele – inclusiv două case și un cont folosit pentru a vinde iahturi, de jumătate de milion de dolari, au fost confiscate la acea vreme. În primăvara acestui an, alte câteva proprietăți în valoare de 230 de mii de euro au fost arestate.
Ancheta a stabilit că cetățenii străini achiziționau imobile de lux în Letonia, cu bani dobândiți prin mijloace penale, a povestit pentru Novaya Gazeta Simona Gravite, reprezentanta poliției letone.
„În timpul anchetei au fost stabilite mai multe episoade în care cetățenii străini cumpăraseră imobile într-o zonă prestigioasă din centrul liniștit din Riga pentru a obține un permis de ședere. Când aceste active au fost descoperite, au fost imediat confiscate pentru a investiga circumstanțele achiziționării lor și legătura acestor tranzacții cu spălarea banilor”.
Potrivit lui Simone Gravite, achiziționarea de bunuri imobiliare a fost efectuată cu bani care au fost spălați prin companii offshore, originea cărora a fost ascunsă. Inițial banii au ajuns de la o bancă rusească la o companie din Cipru, deținută de un anumit „lider al unui grup criminal”, al cărui nume nu a fost dezvăluit de poliție.
„Ancheta a relevat etapele și lanțul interconectat al transferului de buni infracționale, a modelat tranzacțiile civile prin care aceste fonduri au fost transferate în Letonia, schimbând efectiv țara și sursa de origine”, susține Simona Gravite.
Proprietarii nu au putut furniza dovezi privind originea fondurilor și transparența achiziționării de bunuri imobiliare, care ar confirma legalitatea acestora. În consecință, după o investigație amănunțită privind originea activelor și probele colectate în timpul anchetei, s-a văzut că bunurile confiscate erau legate de o schemă de spălare a banilor”.
Ancheta este în derulare.