Întrevederea de la Soci: Putin şi Erdogan au semnat un acord pentru „consolidarea cooperării energetice și economice”
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan anunță că, în cadrul întrevederii de vineri, 5 august, de la Soci cu președintele rus Vladimir Putin, Turcia și Rusia au confirmat planurile privind dezvoltarea cooperării în toate domeniile, inclusiv în energie, comerț, turism, agricultură, ceea ce ar însemna aducerea comerțului bilateral la 100 de miliarde de dolari pe an, relatează postul de televiziune TRT Haber.
„Ne-am reafirmat obiectivul – de a aduce comerțul dintre cele două țări la 100 de miliarde de dolari. Pentru a-l realiza, dorim să dezvoltăm cooperarea în toate domeniile, inclusiv în energie, comerț, turism, agricultură. Ne dorim ca comerțul nostru să fie mai echilibrat. Ministrul nostru al Comerțului [Mehmet] Mush a semnat, la Soci, un memorandum cu viceprim-ministrul rus [Alexandr] Novak – un fel de foaie de parcurs pentru relațiile comerciale și economice dintre cele două țări”, a spus Erdogan.
Cei doi lideri au convenit, de asemenea, ca o parte din plățile pentru gazul rusesc să se facă în ruble, a declarat vicepremierul rus Aleksander Novak, potrivit CNN.
„Vorbim despre convertirea în monedele naționale, iar într-o prima etapă, o parte din livrări vor fi plătite în ruble rusești. Și aceasta este cu adevărat o nouă etapă, noi oportunități, inclusiv pentru dezvoltarea relațiilor noastre monetare și financiare”, a declarat Novak.
Oficialul rus a mai spus că cei doi președinți au încheiat acorduri privind înființarea unui sistem financiar-bancar care „să permită companiilor comerciale, cetățenilor ruși, să plătească în timpul călătoriilor turistice și să schimbe bani”.
De asemenea, Erdogan a declarat că i-a propus omologului său rus Vladimir Putin să aibă o întâlnire în Turcia cu liderul Ucrainei, Vladimir Zelensky.
„I-am reamintit încă o dată domnului Putin că putem organiza întâlnirea sa cu domnul Zelensky. Mă rog lui Dumnezeu ca întâlnirile noastre de la Soci să fie benefice pentru regiunea noastră, în special pentru Turcia și Rusia”, a spus liderul turc, potrivit sursei citate.
Președintele rus Vladimir Putin și liderul Turciei, Tayyip Erdogan, s-au întâlnit vineri, 5 august, la Soci, pentru a doua oară în doar două săptămâni, după ce Turcia a ajutat la medierea unui acord de reluare a exporturilor de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei, care au fost blocate de invazia Rusiei, scrie Reuters.
Susținătorii președintelui Erdogan spun că acordul, care ar putea frâna creșterea prețurilor mondiale la alimente, subliniază importanța contactelor diplomatice ale Turciei, membră NATO, cu ambele părți. Deși Turcia a criticat invazia rusă și a furnizat arme Ucrainei, a rupt relațiile cu aliații occidentali prin faptul că nu a impus sancțiuni Rusiei.
Acest echilibru reflectă complexitatea legăturilor sale cu Rusia, care variază de la o cooperare strânsă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie la competiția militară în Siria, Libia și Azerbaidjan.
Turcia depinde în mare măsură de Rusia și Ucraina în ceea ce privește cerealele. Rusia a reprezentat 56% din importurile de cereale turcești în 2021, cu 2,24 miliarde de dolari, în timp ce importurile din Ucraina s-au ridicat la 861 de milioane de dolari.
Potrivit primelor declarații, în cadrul discuției, Putin a subliniat rolul Turciei care a devenit „una dintre cele mai importante artere pentru aprovizionarea Europei cu gaz rusesc”, și l-a lăudat pe Erdogan pentru organizarea exportului de cereale ucrainene pe cale maritimă, transmite TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.
Conform TASS, ambii președinți și-au exprimat disponibilitatea de a discuta situația din Siria. „Aici, Turcia și Rusia au contribuit foarte mult la normalizarea situației”, a remarcat Putin. Moscova, Ankara și Teheranul acționează ca „garanți ai unei soluționări pașnice a conflictului din Siria”. Țările au inițiat formatul „procesului Astana”, ale cărui ultime discuții trilaterale au avut loc în Iran la 19 iulie.
La rândul său, Erdogan și-a exprimat speranța că discuțiile „vor deschide o nouă pagină în relațiile bilaterale”.