Institutul pentru Studii de Război: „Rusia organizează atacuri sub steag fals în Transnistria și ar putea încerca să destabilizeze R. Moldova”
Institutul pentru Studii de Război (ISW) menționează în cel mai recent raport că Rusia organizează atacuri sub steag fals în Transnistria și ar putea încerca să destabilizeze R. Moldova, creând tensiuni suplimentare cu România și NATO.
În ultimele două zile în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. Așa-zisul Minister de Interne din regiunea transnistreană a anunțat că ar fi vorba despre două explozii care s-au produs în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, la orele 6:40 și 7:05. Potrivit informaților oferite de Tiraspol, au fost avariate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60: una de un Megawatt, iar alta de de jumătate de Megawatt.
Autoritățile de la Chișinău au spus că forțele care doresc război din Transnistria sunt responsabile de aceste evenimente.
ISW susține că Rusia este cea care organizează atacuri „sub steag fals”, pentru a da impresia că Ucraina desfășoară acțiuni de sabotaj pe teritoriul separatist al Republicii Moldova și pentru a-și crea condiții pentru acțiuni ulterioare pe acest front.
„Cele două batalioane de pușcași motorizați pe care Rusia le-a menținut ilegal în Transnistria de la sfârșitul Războiului Rece nu sunt probabil suficiente pentru a organiza singure un atac credibil asupra Odesei și nici rușii nu vor putea să le întărească suficient pentru a permite o astfel de acțiune. Ar putea sprijini, în schimb, atacuri mai limitate în nord-vestul Odesei, posibil provocând panică și creând efecte psihologice în beneficiul operațiunilor rusești din sudul Ucrainei. Totuși, Rusia ar putea încerca să destabilizeze însăși R. Moldova. Comentariile șefului Republicii Populare Donețk și ale altor oficiali și împuterniciți ruși sugerează posibilitatea ca Putin să recunoască existența și suveranitatea autoproclamatei Republici Moldovenești Transnistrene, așa cum a recunoscut republicile populare din Donețk și Luhansk. Transnistria ar putea cere apoi o protecție suplimentară Rusiei, iar Putin ar putea încerca să trimită unele forțe sau capacități suplimentare acolo. Orice astfel de activități ar ridica foarte mult starea de tensiune în Republica Moldova și în România vecină, punând presiune suplimentară asupra NATO, posibil pentru a-i oferi lui Putin un câștig ieftin și distragerea atenției de la acțiunea Rusiei din estul Ucrainei”, mai arată ISW.
Institutul american arată că există indicații că forțele ruse intenționează să organizeze referendumuri pentru a stabili „republici populare independente” în zonele ocupate din sudul Ucrainei, ca parte a sărbătoririi Zilei Victoriei, pe 9 mai.
Președinta Sandu a declarat că autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. În prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației, a spus președinta R. Moldova, Maia Sandu. Detalii aici
Președinta Sandu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor intensifica patrulele și verificările pe teritoriul țării și la frontiere, vor crește nivelul de alertă în ceea ce privește securitatea obiectivelor de infrastructură critică și a nivelului de alertă în privința securității și ordinii publice.
„Ultimele știri din Transnistria reprezintă un motiv de îngrijorare, iar Kremlinul monitorizează îndeaproape situația de acolo”, a declarat marți, 26 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Detalii aici
Misiunea OSCE în R. Moldova a venit cu o reacție referitor la situația din regiunea transnistreană, după ce luni seara și marți dimineața presa și așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat despre mai multe explozii în diferite localități din stânga Nistrului.
În comentariul său, Misiunea OSCE în R. Moldova a condamnat toate încercările de destabilizare a situației din zona de securitate și a îndemnat părțile să păstreze calmul. Detalii aici