Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Inspectoratul de Stat pentru Reglementare…

Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei: Armata rusă a preluat controlul asupra Centralei Nucleare Zaporojie

Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei anunță că armata rusă a preluat controlul asupra Centralei Nucleare Zaporojie, după ce vineri, în jurul orei 3:00, Centrala a fost bombardată de militari ruși.

Potrivit Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei, după ce au lansat bombardamente asupra Centralei Nucleare Zaporojie, militarii ruși au preluat controlul asupra acesteia.

Ministrul Energiei Herman Galușcenko a confirmat pericolul nuclear de la centrala nucleară din Zaporojie.

„Sunt pagube în primul bloc. Dar, pe lângă cele șase reactoare, există și o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat. Adică aproximativ 150 de containere de combustibil nuclear. Dacă ocupanții barbari continuă să bombardeze stația, lovirea acelor containere ar însemna o catastrofă nucleară. Acest lucru se poate întâmpla într-o oră sau într-un minut”, a scris ministrul ucrainean al Energiei pe Telegram.

Un incendiu a izbucnit vineri dimineața la un complex din sudul Ucrainei care găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, după ce trupele ruse au tras în zonă, a anunțat guvernul ucrainean.

The New York Times a verificat videoclipuri de la incendiul de la cea mai mare centrală nucleară din Europa din Zaporojie, Ucraina. În imagine se arată o linie de vehicule militare trăgând în clădirile din interiorul complexului, ducând la izbucnirea unor incendii.

Imaginile camerelor de securitate verificate de The New York Times au arătat o clădire în flăcări în interiorul complexului nuclear Zaporojie, lângă o linie de vehicule militare. Videoclipurile păreau să arate oameni din vehicule trăgând în clădirile din centrala electrică. Serviciul de stat de urgență al Ucrainei a declarat ulterior că incendiul a fost stins după ora 6:00 dimineață.