Infografic Delegația UE în R. Moldova: Cele mai importante destinații de export ale R. Moldova în Uniunea Europeană
Conform datelor furnizate de Biroului Național de Statistică, România este cea mai importantă destinație de export pentru R. Moldova, ei revenindu-i circa 43% din totalul livrărilor de mărfuri din țara noastră în UE.
Printre principalele produse pe care R. Moldova le exportă în statul vecin se numără componentele pentru industria automobilelor, semințele de floarea soarelui precum și vasele din sticlă, utilizate pentru transport și ambalare.
Celelalte state europene în care, la fel, ajung produsele moldovenești sunt:
Germania (12,8%),
Italia (12,5%),
Polonia (5,6%),
Cehia (4,1%),
Bulgaria (4%),
Spania (3,3 %).
Altor țări din UE le revin circa 14,4% din exportul R. Moldova.
În topul produselor exportate de R. Moldova în UE se situează firele, cablurile și conductoarele electrice, cu o valoare de peste 505 milioane de dolari. Pe următoarea poziție se află părțile componente ale pieselor de mobilier cu 161,5 milioane de dolari, urmate de semințe și fructe oleaginoase, valoarea exportului lor atingând suma de 154,7 milioane de dolari.
UE și Republica Moldova au semnat un acord de asociere în iunie 2014, care a intrat în vigoare pe deplin începând cu iulie 2016. Acordul de Liber Schimb urmărește eliminarea taxelor vamale de import și export în comerțul produselor.
Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA) este parte integrantă a acordului și are drept scop consolidarea unei relații comerciale preferențiale, bazate pe condiții mutual avantajoase.