Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   În România începe campania electorală…

În România începe campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie

Vineri, 10 mai, începe campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie, anunță joi, 9 mai, Biroul Electoral Central (BEC) din România. În ceea ce privește acţiunile şi materialele de propagandă permise, pentru perioada 10 mai – 8 iunie, ora 7:00, se aplică regulile specifice acestei perioade.

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se vor desfășura pe data de 9 iunie.

„În campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum şi a oricăror forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică”, reamintește BEC.

Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfăşurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest şi constructiv şi să evite denaturarea sau manipularea informațiilor pentru a preveni răspândirea ştirilor false, a acțiunilor de dezinformare şi a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfăşurare a procesului electoral.

„Discursul electoral şi mesajele cu caracter politic transmise de către competitorii electorali trebuie dezvoltate în aşa fel încât să ofere garanții privind respectarea şi promovarea principiilor democrației şi să contribuie la dezvoltarea unui climat de integritate în desfăşurarea campaniilor electorale, atât din respect pentru ceilalți competitori, cât şi pentru alegători.

Alegătorii merită să aibă acces la informații obiective, reale și corecte pentru a-şi putea forma propria opinie și pentru a decide în deplină cunoştinţă de cauză”.

Birourile electorale de circumscripție veghează la corecta desfăşurare a campaniei electorale în circumscripția în care funcționează şi soluţionează plângerile ce le sunt adresate cu privire la împiedicarea unui partid politic, organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianţe politice, alianțe electorale ori a unui candidat independent de a-şi desfăşura campania electorală în condițiile prevăzute de lege, precum şi plângerile privind încălcarea altor dispoziții legale incidente.

Încălcarea normelor legale atrage aplicarea sancțiunilor contravenționale ori penale, după caz.

„Desfăşurarea campaniei electorale în audiovizual se realizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/2007, republicată, cu modificările ulterioare, ale Legii nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, ale Deciziei Consiliului Național al Audiovizualului nr. 149 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024 şi ale Deciziei Consiliului Național al Audiovizualului nr. 150 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024”.

Campania electorală se încheie sâmbătă, 8 iunie 2024, ora 7.00.