Guvernul Armeniei a aprobat un proiect de lege privind inițierea procesului de aderare a țării la Uniunea Europeană
Guvernul Armeniei a aprobat, în cadrul ședinței de joi, 9 ianuarie, un proiect de lege privind inițierea procesului de aderare a țării la Uniunea Europeană, informează Armenia News. Ministrul Afacerilor Externe, Ararat Mirzoian, prezentând proiectul, a declarat că în ultimii ani relațiile dintre Armenia și UE au devenit „destul de intense și dinamice.”
Ministrul Afacerilor Externe, Ararat Mirzoian, a subliniat că Uniunea Europeană a oferit sprijin politic Armeniei și și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la consolidarea rezilienței economice a țării.
Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian, a precizat că proiectul de lege „nu înseamnă aderarea directă a Armeniei la Uniunea Europeană,” iar decizia finală în acest sens „poate fi luată doar prin referendum.” „După adoptarea legii, trebuie să discutăm cu UE despre foaia de parcurs pe care o avem în vedere noi și pe care o au în vedere ei,” a declarat Pașinian.
În septembrie, Armenia și Uniunea Europeană au început negocieri pentru regimul de călătorie fără vize. Unul dintre principalele criterii pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii armeni la călătoriile scurte în UE este implementarea de către autoritățile armene a unor reforme în domenii-cheie. Printre aspectele importante se numără securitatea documentelor de călătorie, controlul frontierelor, gestionarea migrației și acordarea azilului, combaterea corupției și respectarea drepturilor fundamentale legate de libertatea de circulație.
La mijlocul lunii octombrie 2024, prim-ministrul Nikol Pașinian, într-un discurs în Parlamentul European, a numit Uniunea Europeană „un partener-cheie care sprijină reformele fundamentale ale guvernului Armeniei din ultimii ani” și a declarat că „Armenia este pregătită să fie mai aproape de UE, atât cât Uniunea va considera posibil.”