Guvernanți și oligarhi ruși: cu Rusia în suflet, dar cu averile în afara ei
Elita politică a Rusiei apropiată președintelui Vladimir Putin, deși în discursuri publice militează pentru valorile ruse, își păstrează averile în țări occidentale, iar copiii lor învață la universități prestigioase din lume sau dețin imobile în afara țării.
Președintele rus deține unul dintre cele mai impunătoare palate din lume, amplasat pe malul Mării Negre, feciorii directorului FSB dețin și ei vile în apropierea „palatului lui Putin”, fiica vitregă a ministrului de externe Serghei Lavrov locuiește într-un imobil dintr-un cartier luxos din Londra, iar fiica purtătorului de cuvânt al lui Putin a făcut stagiu de practică la un membru francez al Parlamentului European. Procurorul Moscovei deține apartamente de milioane în Spania, iar soția acestuia gestionează afaceri în Muntenegru.
Totodată, și cei mai bogați oligarhi ai Rusiei, care se numără și printre cei mai bogați 500 de oameni din lume, deși reprezintă anturajul loial președintelui rus, și-au construit afaceri și averi în țări ca Italia, Franța, Germania, Grecia, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.
Vladimir Putin (69 de ani), ales pentru a patra oară în funcția de președinte al Federației Ruse, are o avere modestă, pe hârtie. Potrivit declarației, unicul său venit este salariul de funcție, care constituie 140 de mii de dolari. Putin declară un apartament de 800 de metri pătrați în Sankt Petersburg, două mașini sovietice de epocă, dar și un camion. În realitate însă, jurnaliști independenți, experți și apropiați ai președintele rus vorbesc despre acesta ca fiind cel mai bogat om al planetei, cu active în valoare de peste 200 de miliarde de dolari.
„Palatul lui Putin” de pe malul Mării Negre
Putin nu a lăsat aproape nicio urmă în privința bunurilor sale, în mare parte proprietăți, care sunt ascunse în spatele unor scheme financiare complexe organizate de confidenții săi, potrivit unui raport din 2016 – „Panama Papers” al Consorțiului Internațional de Jurnalişti de Investigație. Printre bunurile de lux care au fost atribuite prietenilor și familiei lui Putin, dar niciodată direct lui, se numără un megayacht de 100 de milioane de dolari și un palat în apropiere de oraşul Ghelendjik, pe malul Mării Negre.
Echipa criticului Kremlinului, Alexei Navalnâi, a dezvăluit că „Palatul lui Putin” se întinde pe o suprafață de 7 de mii de metri pătrați și ar fi evaluat la 100 de miliarde de ruble rusești sau echivalentul a circa un miliard de euro, la cursul de dinaintea invaziei. Potrivit unei investigații Reuters, banii pentru acest proiect extravagant ar fi fost spălați prin intermediul proiectului național de 1,3 trilioane de ruble al țării, numit „Sănătate”, în care statul a cumpărat echipamente medicale scumpe de la o companie deținută de prietenii lui Putin, Shamalov și Gorelov, la prețuri mult mai mari decât prețul pieței. Kremlinul neagă că palatul ar aparține președintelui rus, precizând că acesta ar fi deținut de un om de afaceri.
Tot echipa lui Navalnâi a deconspirat iahtul „Șeherezada”, una dintre cele mai mari nave din lume, precizând că ar fi deținută, la fel, de președintele rus, a cărui valoare s-ar ridică la 700 de milioane de dolari. Aceasta se află în portul de pe litoral Marina di Carrara din regiunea italiană Toscana.
Boris Nemțov, unul dintre criticii cei mai aprigi ai lui Putin, asasinat în februarie 2015 pe un pod din apropiere de Kremlin, a compilat anterior informații despre averea liderului rus, pe care l-a acuzat că ar deține 43 de avioane, 7000 de mașini și 15 elicoptere, inclusiv o aeronavă cu reacție.
Pe lângă toate acestea, investigațiile „Panama Papers” au dezvăluit o rețea de tranzacții și împrumuturi secrete offshore în valoare de 2 miliarde de dolari îndreptate, în 2016, către Putin. Acesta a negat acuzațiile, recunoscând o formă diferită de bogăție: „Sunt cel mai bogat om nu doar din Europa, ci din întreaga lume: adun emoții. Sunt bogat prin faptul că poporul Rusiei mi-a încredințat de două ori conducerea unei mari națiuni precum Rusia. Cred că aceasta este cea mai mare bogăție a mea”, spunea, sarcastic, Putin.
La începutul lunii martie curent, un activist francez a anunțat că a „confiscat” vila din Biarritz, Franța, a fiicei lui Putin, Katerina Tikhonova, ca, ulterior, să găzduiască refugiați ucraineni. Vila are opt dormitoare și trei băi, fiind estimată la aproximativ 3,7 milioane de dolari, a precizat activistul Pierre Afner pentru The Insider. Proprietatea a fost înregistrată anterior pe numele businessmanului rus Kiril Shamalov, fostul ginere al lui Putin, care, între timp, a divorțat de fiica președintelui rus. Cea de-a doua fiică a președintelui rus, Maria, locuiește în Regatul Țărilor de Jos, fiind căsătorită cu un om de afaceri olandez.
Liudmila, mama celor două fete și prima soție a președintelui rus, a cumpărat și ea o vilă în apropiere de Biarritz, acolo ulterior unde s-a mutat cu traiul. Vila a fost cumpărată în decembrie 2014, la numai şase luni după ce Liudmila şi Vladimir Putin au anunţat public divorțul lor.
În urma invaziei Federației Ruse în Ucraina, Occidentul a anunțat că „a înghețat” averea președintelui rus Vladimir Putin, care depășește hotarele Rusiei, fără a se preciza însă ce proprietăți ale familiei Putin au fost descoperite în afara granițelor Rusiei. Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Elveția, dar și Australia au impus sancțiuni împotriva președintelui rus, precizându-se că „Putin a ajuns într-o listă cu Gaddafi și Mugabe”, doi dintre cei mai cunoscuți dictatori din ultimele decenii.
Ministrul rus de externe: Imobilul fiicei vitrege din Londra și amantă cu averi de milioane
Serghei Lavrov, în vârstă de 71 de ani, încă din 2004 ocupă funcția de ministru de externe al Rusiei, iar în perioada războiului a devenit vocea lui Putin pe arena internațională. Ministrul Lavrov deține imobile în valoare de 600 de milioane de ruble (circa 7 milioane de euro) în Federația Rusă. Jurnaliștii au descoperit un apartament pe care l-ar fi primit cadou de la fiica sa de 25 de ani şi o casă din suburbia Moscovei, pe care acesta, potrivit estimărilor, nu le-ar fi putut cumpăra din venitul declarat. Doar costul casei este echivalent cu venitul soților Lavrov pentru 66 de ani.
În urma sancțiunilor impuse de Marea Britanie, fiica vitregă a ministrului Lavrov, Polina Kovaleva, a rămas fără apartamentul din Londra. Tânăra de 26 de ani locuia într-un imobil din Kensington, sudul Londrei, a cărui valoare a fost estimată la circa 4,4 milioane de lire sterline. Presa internațională a scris că mama ei, Svetlana Polyakova, în vârstă de 51 de ani, ar fi fost, timp de aproape 20 de ani, amanta lui Lavrov.
Potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la „Istorii importante”, Polyakova este și ea proprietara unui imobil în valoare de aproximativ 1 miliard de ruble (circa 11 milioane de euro). Apartamentul cu o suprafață de aproape 260 de metri pătrați este amplasat într-un complex rezidențial chiar din centrul Moscovei, unde se regăsesc unele dintre cele mai scumpe apartamente nu numai în Rusia, ci din întreaga lume. Polyakova mai deține apartamente în valoare de aproximativ 50 de milioane de ruble (589 de mii de euro) într-un complex rezidențial de elită din Sochi și o casă în valoare de aproximativ 57 de milioane de ruble (672 de mii de euro) în satul Palitsy din regiunea Moscovei. Pe lângă apartamente, Svetlana Polyakova se mândrește cu o întreagă colecție de mașini de lux, constatau jurnaliștii.
La fel ca Vladimir Putin, Lavrov a ajuns pe lista sancțiunilor occidentale, astfel că UE, Marea Britanie, SUA, Elveția, Canada sau Australia au anunțat că au înghețat activele familiei sale din aceste țări.
Fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului, stagiara unui membru francez al Parlamentului European
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, este fost diplomat. El a ocupat funcția de secretar de presă adjunct al președintelui rus Vladimir Putin, de la alegerea sa, din 2000 până în 2012, când a devenit secretar de presă prezidențial și șef adjunct al Biroului Executiv Prezidențial.
Peskov este și el subiectul sancțiunilor din partea comunității internaționale, iar Casa Albă l-a descris drept „un furnizor de top al propagandei lui Putin”. Împreună cu membrii familiei duc „stiluri de viaţă luxoase care nu sunt în concordanță cu salariul de funcționar public al lui Peskov”, a anunţat Trezoreria americană.
Tatiana Navka, soția lui Dmitri Peskov, deține un imperiu imobiliar în valoare de peste 10 milioane de dolari și proiectează un palat într-o zonă exclusivistă din Moscova. Aceasta deține o casă de ultimă generație în Rublyovka, zonă de elită a Moscovei, un apartament în districtul central Yakimanka din Moscova, în valoare de 4 milioane de dolari, un apartament de 2 milioane de dolari în suburbia Polyanka din Moscova, un mic apartament în Crimeea, dar și un apartament în SUA. Soția purtătorului de cuvânt al președintelui rus, care deține și cetățenie americană, fostă campioană la patinaj artistic, mai are în proprietate două mașini de lux Mercedes-Benz și Lexus, în timp ce Peskov deține și el trei apartamente, dar și un automobil Toyota Land Cruiser.
Cei doi soți au copii din relații anterioare și o fiică născută în august 2014. Au avut vacanțe de familie în Maldive, Dubai sau în stațiunea de schi franceză Courchevel. La nunta lor din 2015, Peskov a fost fotografiat purtând un ceas Richard Mille, despre care presa internațională a scris că ar valora circa 620 de mii de dolari, lucru negat de Peskov.
Una dintre fiicele lui Peskov, Elizaveta, locuiește în Franța, acolo unde a studiat la facultatea de drept din Paris. Între 2018 și 2019, Elizaveta a efectuat un stagiu de practică la un membru francez al Parlamentului European.
Imobilele ascunse ale ministrului apărării din Rusia
Serghei Șoigu este ministrul Apărării al Federației Ruse din 2012 și un vechi confident al președintelui rus, care îl însoțește pe Putin la partidele de vânătoare și pescuit din Siberia. Șoigu este și el vizat de sancțiunile UE și ale Marii Britanii.
Potrivit Fundației Anticorupție conduse de activistul Aleksei Navalnâi, familia Șoigu ar ascunde imobile scumpe pe care nu şi le puteau permite din salariul de funcționar public.
Într-o investigație, jurnaliștii au descoperit că ministrul rus de externe ascunde un conac în valoare de 18 milioane de dolari, înregistrat pe numele fiicei sale, care, la momentul achiziționării, avea doar 18 ani. Conacul se întinde pe un teren de nouă mii de metri pătrați și este amplasat în Barvikha, una dintre zonele de elită din Rusia, unde se află și reședința oficială a președintelui Vladimir Putin.
În 2012, soția lui Serghei Șoigu, Irina Antipina, a achiziționat un apartament cu o suprafață de 217 metri pătrați în complexul rezidențial de elită „Vorobyovy Gory”, a cărui valoarea imobiliară poate varia de la 103 la 223 milioane de ruble (circa 2,6 milioane de euro).
Totodată, pe măsură ce influența lui Șoigu a crescut, la fel și talentele antreprenoriale ale fiicelor sale: afacerea familiei a început cu contracte de stat pentru Ministerul Situațiilor de Urgență și investiții conservatoare în imobiliare, iar acum acestea sunt companii cu un venit total de aproximativ 3 miliarde de ruble (circa 35,3 milioane de euro) pentru 2020. De asemenea, familia Șoigu deține influență asupra portului rutei Mării Nordului, prin care era planificat să fie exportat cărbune din zăcămintele arctice.
Averea șefului Statului Major din Rusia
Valeri Gherasimov este șeful Statului Major, care încă din 1999 a jucat un rol major în campaniile militare ale lui Vladimir Putin. Familia șefului Statului Major rus deține imobile cu o valoare totală de la 100 până la 150 de milioane de ruble (1,7 milioane de euro): un apartament într-un complex rezidențial din nord-vestul Moscovei și o casă de vară la aproximativ 30 de kilometri de șoseaua de centură a Moscovei.
Fiii milionari ai secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei
Nikolai Patrușev este secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fiind considerat al doilea cel mai puternic om din Rusia. Patrușev este fost director al Serviciul Federal de Securitate (FSB), agenția succesoare a KGB-ului din perioada sovietică.
Fiul mai mare al lui Patrușev, Dmitri Patrușev, este ministrul Agriculturii, fiind inclus în top 100 cei mai bogați funcționari publici și deputați ai Rusiei, pregătit de revista Forbes, în 2019.
Fratele mai mic al lui Dmitri, Andrei, în vârstă de 39 de ani, este, la rândul său, absolvent al Academiei FSB. S-a angajat în FSB imediat după absolvire, după care, la doar 25 de ani, a devenit consilier pentru preşedintele Rosneft, Igor Sechin, unul dintre cei mai vechi prieteni din KGB ai lui Vladimir Putin. Ulterior, Andrei Patruşev a devenit director de rang înalt în cadrul Gazprom, iar acum este coproprietar al unei firme de geologie marină şi face parte din Consiliul de Administraţie al Asociației Ruse a Exploratorilor din Arctica. Ambii fii ai lui Patruşev au case de vacanță la malul Mării Negre, chiar lângă faimosul palat al lui Putin din Ghelendjik.
Fiul directorului FSB – cel mai tânăr vicepreședinte al uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia
Alexander Bortnikov este directorul FSB, din anul 2008, preluând conducerea după promovarea lui Patrușev. Bortnikov a activat în cadrul KGB, în Leningrad, și este văzut ca parte a cercului de apropiați ai lui Putin.
În 2020, Bortnikov a câștigat, oficial, 13,6 milioane de ruble (circa 160 de mii de euro). Totodată, șeful FSB declară că deține un apartament, un garaj și două locuri de parcare, fără mașini. Soția acestuia deține un teren cu o suprafață de peste 1,1 mii de metri pătrați, o clădire rezidențială cu o suprafață de 150 de metri pătrați și un apartament de 115 metri pătrați.
Fiul lui Bortnikov, Denis, este cel mai tânăr vicepreședinte al Băncii de stat VTB, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, în ceea ce privește activele. El acționează și ca președinte al consiliului de administrație al băncii. Atât șeful FSB, cât și fiul său sunt vizați de sancțiunile SUA și ale Marii Britanii. Totodată, directorul FSB a fost sancționat și de UE.
Relațiile directorului Serviciului de Informații Externe din Rusia
Serghei Narîșkin a fost alături de Putin în cea mai mare parte a carierei sale, iar din 2016 este directorul Serviciului de Informații Externe. Jurnaliștii au constatat că Narîșkin și membrii familiei sale folosesc bunurile miliardarului azer Nisanov, care deține centrul comercial „Evropeisky” și hotelul „Ucraina” din Moscova și este considerat cel mai de succes rentier din Rusia, cu o avere de 2,7 miliarde de dolari.
În plus, familia Narîșkin, Nisanov și conducerea Azerbaidjanului sunt legați printr-o afacere imobiliară. În 2011, Veronika Narîșkina, fiica lui Narîșkin, a devenit proprietara unui apartament de 200 de metri din elita „House on Composer” din zona Novy Arbat, cu o valoare de piață de peste 100 de milioane de ruble (circa 1 milion de euro). La momentul achiziției, fiica șefului Serviciului de Informații Externe avea 23 de ani. Venitul personal al lui Naryshkin, care a lucrat toată viața în serviciul public, în acel an s-a ridicat la 5 milioane de ruble (circa 59 de mii de euro). Ulterior, apartamentul a fost schimbat cu altul, într-o altă casă de elită – în complexul rezidențial Lomonosov din sud-vestul capitalei, al cărui preț de piață este de aproximativ 100 de milioane de ruble (circa 1,1 milioane de euro).
Nepotul șefului Gărzii naționale ruse, cu studii la Londra
Viktor Zolotov, fost bodyguard al președintelui, conduce acum garda națională a Rusiei, Rosgvardia, formată de Putin cu doar șase ani în urmă, fiind de fapt un fel de armată personală în stilul unei gărzi pretoriene din perioada imperiului roman.
Potrivit opozantului Navalnâi, averea familiei șefului Gărzii ruse este estimată la 3,5 miliarde de ruble (circa 42 de mii de euro). Zolotov deține mai multe terenuri în zone de lux ale Moscovei, două case, două apartamente, un loc de parcare, o pivniță și două clădiri cu o suprafața totală de 164 de metri pătrați. Zolotov mai are o mașină Mercedes-Benz 320 GE și un vehicul de teren Yamaha.
Nepotul lui Zolotov își face studiile la Londra.
Vila sechestrată din Italia a președintei Consiliului Federației
Valentina Matvienko este președinta Consiliului Federației, din anul 2011. Ea a supravegheat votul Camerei Superioare pentru a aviza desfășurarea forțelor ruse în străinătate, deschizând calea pentru invazia Ucrainei. Valentina Matvienko este o altă veche colaboratoare a lui Putin, care a participat și la anexarea Crimeei. Președinta Consiliului Federației a declarat că deține un teren pentru vilă, o reședință de vară, un apartament, parcare și trei blocuri nerezidențiale, dar și un imobil în construcție.
Valentina Matvienko este foarte legată de Italia: în 2009 a cumpărat o vilă de 700 de metri pătrați în Pesaro, înconjurată de un teren de 26 de hectare, amplasată pe coasta Adriaticii, cu vedere la mare. Valoarea acesteia ar fi de circa 10 milioane de dolari. Familia Matvienko, în special fiul ei Serghei și soția sa, fost model, frecventează vila de ani buni în timpul verii. Pe coloana din dreapta porții iese în evidență litera „M” de la Matvienko. Vila a fost a fost pusă sub sechestru de autoritățile italiene, după ce Putin a atacat Ucraina.
Soția prim-ministrului rus,în clasamentul celor mai bogate soții de „slujitori” ai poporului
Mihail Mișustin este actualul prim-ministru al Rusiei, numit în 2020. Numele lui Mișustin figurează în lista sancțiunilor implementate de SUA, UE, Elveția și Marea Britanie.
Alexei Navalnâi anterior a publicat o anchetă în care susținea că familia premierului deținea imobile în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de ruble (33 de mii de euro). În 2016, revista Forbes a inclus-o pe soția lui Mișustin, Vladlena, în clasamentul celor mai bogate soții de „slujitori” ai poporului, clasând-o pe locul 9.
Apartamentele din Spania ale procurorului Moscovei și firma soției din Muntenegru
Denis Popov este actualul procuror-șef al Moscovei. După o perioadă în funcţia de procuror-șef al Republicii Daghestan, Popov a fost numit personal de către Vladimir Putin, în 2019, pentru a servi ca procuror al capitalei. Doi ani mai târziu, Putin i-a acordat Ordinul de Onoare pentru întărirea statului de drept al Rusiei.
Potrivit OCCRP, valoarea minimă cunoscută a activelor lui Popov depășește 5,6 milioane de dolari. Acesta deține două apartamente în valoare de peste 1,4 milioane de dolari în Marbella, Spania, iar soția procurorului gestionează o companie din Muntenegru, cu o valoare de circa 4,2 milioane de dolari și deține inclusiv imobile în nordul și sudul Muntenegrului.
Imperiul imobiliar al vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei
Dmitri Medvedev este, în prezent, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. Anterior, Medvedev a ocupat funcția de președinte al Federației Ruse, între anii 2008 și 2012, iar până în 2020 a fost prim-ministrul țării.
Opozantul rus Alexei Navalnîi l-a acuzat pe Medvedev că este mult mai bogat decât declară oficial. Într-o anchetă publicată de echipa lui Navalnâi se arată că Medvedev deține în secret o proprietate de 200 de acri în orășelul Plyos din Rusia, care include trei heliporturi, mai multe piscine, o pârtie de schi și mai multe alte structuri.
Într-o altă investigație publicată de Fundația Anti-Corupție se arăta că Medvedev și membrii apropiați ai familiei sale dețin un imobil uriaș, amplasat pe 4,3 ha, într-o zonă de elită din Rusia, a cărui valoare ajunge la circa 53 milioane de euro, iahturi, apartamente și o cramă în valoare de peste 1 miliard de dolari, amplasată în regiunea Toscana, din Italia.
Averea magnatului petrolier Roman Abramovici
Fiind unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei, Roman Abramovici și-a făcut avere cumpărând active petroliere rusești în timpul valului de privatizare care a urmat după destrămarea Uniunii Sovietice. Deși este considerat un magnat petrolier, este cunoscut la nivel internațional ca proprietar al clubului de fotbal Chelsea, pe care a anunțat că îl va vinde în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Înainte de a fi sancționat, în martie 2022, avea o avere netă de aproximativ 13,9 miliarde de dolari, în scădere cu aproximativ 5 miliarde de dolari în acest an, potrivit indicelui de avere al Bloomberg. Potrivit OCCRP, majoritatea proprietăților cunoscute ale lui Abramovici se găsesc în Marea Britanie, deși el deține bunuri și în Franța, Grecia, Austria, Bermuda, Luxemburg.
El deține peste 500 de milioane de dolari în proprietăți imobiliare în afara Rusiei, inclusiv Kensington Palace Gardens din Londra; Château de la Croë din Cap d’Antibes, Franța; o fermă de 200 de acri cu un conac cu 11 dormitoare în Aspen, Colorado; și o proprietate de 70 de acri pe insula de lux St. Barths din Caraibe. De asemenea, deține două iahturi: Eclipse, înregistrat în Bermuda și evaluat la 438 de milioane de dolari și Solaris, înregistrat în Bermuda și evaluat la 474 de milioane de dolari.
Activele „înghețate” ale coproprietarului Alfa Bank
Aven este coproprietar al Alfa Bank și LetterOne, împreună cu Mihail Fridman, Khan și alți miliardari ca Alexei Kuzmichev și Andrei Kosogov. Aven deține mai multe case în Europa, inclusiv o casă mare în Surrey în Anglia și o vilă pe insula italiană Sardinia. În martie 2022, el a locuit și în Letonia, un stat membru al UE. Potrivit agenției de presă letone LETA, pe 28 februarie guvernul leton a încercat să-i retragă lui Aven cetățenia letonă.
Fridman și Aven au demisionat ambii din consiliul de administrație al LetterOne, pe 3 martie, iar activele lor din companie au fost „înghețate efectiv”, eliminându-le drepturile de acționari și privându-i de orice dividende sau fonduri de la companie.
Fostul președinte al administrației celui mai mare aeroport din Moscova
Alexandru Ponomarenko a fost președintele consiliului de administrație al aeroportului Sheremetyevo din Moscova, cel mai mare din Rusia, până când a demisionat la 1 martie, a doua zi după ce a fost sancționat de UE. El a câștigat o licitație pentru dezvoltarea aeroportului de stat, în 2013, în parteneriat cu colegul miliardar Arkady Rotenberg.
„Sper că criza internațională va fi rezolvată în viitorul cel mai apropiat și relațiile politice și economice dintre țări vor fi restabilite”, a scris el într-o declarație în care își anunță plecarea din consiliu.
Ponomarenko deține o vilă în Saint-Jean-Cap-Ferrat, pe Riviera Franceză.
Bogăția aliatului-cheie a lui Putin
Ghenadi Timcenko este un aliat-cheie al lui Putin și, de asemenea, al șaselea cel mai bogat oligarh al Rusiei. Multimilionarul deține participații la mai multe companii, inclusiv producătorul de gaze Novatek și firma de petrochimie Sibur. Totodată, el are afaceri imobiliare în Europa, inclusiv un hotel și mai multe case în Franța, un conac pe malul lacului în Geneva, Elveția, și o arenă în Helsinki, Finlanda, estimată la 15 milioane de dolari.
Valoarea proprietăților sale identificate de OCCRP depășește 70 milioane de dolari. Jurnaliștii de la Bloomberg au scris că în acest an, drept urmare a sancțiunilor, Timchenko și-a pierdut aproape jumătate din averea netă, scăzând cu 10,6 miliarde de dolari.
Totodată, iahtul „Lena”, care îi aparține, a fost pus sub sechestru în Italia, iar valoare acestuia ajunge la circa 50 de milioane de dolari.
Averea partenerul de judo al președintelui rus
Arkady Rotenberg, un vechi prieten de-al lui Putin, a fost cândva partenerul de judo al președintelui rus. Se pare că încă mai joacă hochei cu Putin și este președintele Consiliului executiv al Federației Ruse de Hochei pe gheață. În 2021, Rotenberg a susținut că este proprietarul unui complex imens de clădiri de pe coasta Mării Negre, cunoscut sub numele de Palatul lui Putin. El deține o participație la antreprenorul de construcții Mostotrest, iar împreună cu fratele său Boris dețin SMP Bank.
Departamentul de Trezorerie al SUA a susținut că Putin le-a acordat fraților Rotenberg miliarde de dolari în contracte cu gigantul de petrol și gaze Gazprom, dar și pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Ei au fost loviți, în 2018, de sancțiunile UE, din cauza participării lor la construcția unui pod care leagă Crimeea de Rusia continentală.
Arkady deține un iaht înmatriculat în Rusia, numit Rahil, în valoare de 38 de milioane de dolari, dar și un avion Bombardier B700. Proprietățile sale imobiliare includ mai multe vile în Sardinia, un hotel de lux în centrul Romei, o vilă în Tarquinia, Italia, o vilă în Saint-Jean-Cap-Ferrat, Franța și o altă proprietate în Surrey, Anglia.
Boris deține două vile în Èze și o proprietate de 72 de ari în Mouans-Sartoux din apropiere, pe Riviera Franceză. Fiul său, Roman, deține o casă în Belgravia, Londra.
Al doilea cel mai puternic om al Rusiei, cu averea sechestrată
Considerat pe scară largă drept al doilea cel mai puternic om din Rusia, Sechin a urmat fiecare pas pe care l-a făcut prietenul și șeful său de multă vreme, Vladimir Putin, pe scara către putere. Când Putin a devenit șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Primăria din Sankt Petersburg, în 1991, Sechin a fost numit șef de cabinet. De atunci, perechea a lucrat strâns împreună, culminând cu numirea lui Sechin în funcția de viceprim-ministru, în 2008.
Din 2012, Sechin este directorul executiv al Rosneft, gigantul energetic de stat al Rusiei.
Cele mai scumpe nave sechestrate până acum de autoritățile țărilor occidentale îi aparțin lui Igor Sechin, valoarea fiecăreia atingând 600 de milioane de dolari. Astfel, nava „Crescent” a fost sechestrată de autoritățile italiene, iar „Amore Vero” – de cele din Franța.
Potrivit OCCRP, valoarea minimă cunoscută a activelor sale depășește suma de 120 de milioane de dolari.
Proprietățile luxoase din străinătate ale fostului procuror al Rusiei
Yury Chaika este trimisul prezidențial în Districtul Federal Caucazian de Nord.
Ministrul Justiției al lui Putin până în 2006 și apoi procurorul general al Rusiei până în 2020, Chaika a fost descris în mass-media drept un „maestru al comprimatului”. În timpul mandatului său de procuror general, el a supravegheat o serie de anchete penale cu acuzații politice.
Unul dintre cei sancționați în temeiul actului este fiul lui Chaika, despre care SUA spun că a folosit poziția tatălui său pentru a face presiuni asupra concurenților săi pentru contracte și active de stat. Proprietățile străine luxoase ale familiei lui Chaika au fost dezvăluite de Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnâi.
Potrivit OCCRP, Yury Chaika deține un hotel în Grecia, înregistrat pe numele fiului său, Artiom.
Averea sechestrată a multimiliardarului rus, primul investitor al Facebook
Multimiliardarul născut în Uzbekistan este cunoscut atât cu președintele rus Vladimir Putin, cu care se presupune că ar avea legături financiare, cât și cu fostul președinte Dmitri Medvedev, care ar fi beneficiat de reședințele luxoase ale lui Usmanov.
Alisher Usmanov este unul dintre primii investitori în Facebook. Cea mai mare participație a sa este cea din gigantul de minereu de fier și oțel „Metalloinvest”. Totodată, are o participație în producătorul de electronice Xiaomi și deține active imobiliare extinse în Occident, variind de la două proprietăți din Marea Britanie, Beechwood House din Londra și Sutton Place din Surrey, evaluate la suma totală de 280 de milioane de dolari — de la case de lux din Lacul Tegernsee, Germania; Lausanne, Elveția; Monaco; până la vila din Arzachena, Sardinia, care, pe 4 martie, a fost pusă sub sechestru de către autoritățile italiene.
De asemenea, acesta deține unul dintre cele mai mari iahturi din lume — Dilbar, estimat la 600 de milioane de dolari, înregistrat în Insulele Cayman, care a fost pus sub sechestru de către autoritățile din Germania, precum și un avion privat Airbus A340 în valoare de 350 de milioane de dolari, înregistrat în Insula Man.
Potrivit OCCRP, valoarea minimă cunoscută a activelor sale ajunge la circa 3,4 miliarde de dolari.
Într-o declarație prin care își anunță plecarea din Rusia, acesta a comentat și sancțiunile UE care i-au fost impuse.
„Cred că o astfel de decizie este nedreaptă, iar motivele folosite pentru a justifica sancțiunile sunt un set de acuzații false și defăimătoare care îmi afectează onoarea, demnitatea și reputația de afaceri”, a scris el.
Averea celui mai bogat om al Rusiei
Cel mai bogat om al Rusiei, Alexei Mordashov, directorul executiv al celei mai mari companii siderurgice și miniere din Rusia, Severstal. În 2021, revista Forbes l-a plasat pe locul 51 în topul celor mai bogați oameni din lume, atunci când averea sa era estimată la 29,1 miliarde de dolari.
Baronul oțelului Mordashov deține și un pachet de 34% din compania de turism TUI Group, cu sediul în Germania. El a devenit cel mai recent miliardar rus care a vorbit despre război, când a declarat pentru Forbes Rusia, prin intermediul unui reprezentant, că acest conflict este „o tragedie a două popoare frățești”.
„Este groaznic că ucrainenii și rușii mor, oamenii suferă greutăți, economia se prăbușește”, a spus el. „Trebuie să facem tot ce este necesar pentru ca în viitorul foarte apropiat să se găsească o cale de ieșire din acest conflict și să înceteze vărsarea de sânge, pentru a ajuta persoanele afectate să revină la viața normală”.
El deține două iahturi înregistrate în Insulele Cayman: unul, numit Nord, este înregistrat în Insulele Cayman; celălalt – Lady M, de 55 de milioane de dolari, este de asemenea înregistrat în Insulele Cayman și a fost reținut, pe 4 martie, de autoritățile italiene la Imperia.
Bogăția oligarhul care s-a întâlnit regulat cu Putin
Oleg Deripaska este un miliardar rus, acționar majoritar al companiei de aluminiu En+ Group, listată la Bursa de Valori din Londra.
Deripaska deține un iaht înmatriculat în Caymans, Clio, în valoare de 58 de milioane de dolari. De asemenea, el deține un elicopter, înregistrat în Insula Man, dar și un portofoliu extins de proprietăți imobiliare care include case în New York City și Washington, Londra și Surrey, Anglia, Paris și Saint-Tropez, Franța, precum și în Porto Cervo, Italia.
Potrivit OCCRP, valoarea minimă cunoscută a activelor sale depășește 5.7 miliarde de dolari. Printre proprietățile sale se numără un conac de 65 de milioane de dolari din cartierul elegant Belgrave Square din Londra, „capturat” pentru scurt timp de protestatari, un alt conac de 31 de milioane de dolari pe coasta Adriatică a Muntenegrului, trei vile la malul mării pe insula italiană Sardinia, în valoare totală de 409 milioane de dolari și un „superiaht” Clio, cu o valoare necunoscută.
SUA consideră că Deripaska a spălat bani în numele președintelui rus, fiind și unul dintre puținii oligarhi cu care Putin s-a întâlnit regulat.
El a fost unul dintre primii oligarhi care au vorbit împotriva războiului pe canalul său de Telegram, pe 27 februarie, scriind: „Lumea este foarte importantă! Negocierile trebuie să înceapă cât mai curând posibil!” Pe 28 februarie, el a numit situația economică care se deteriora rapid din Rusia drept o „criză reală” și a cerut reforme economice mai mari. „Este necesar să se schimbe politica economică, să se pună capăt acestui capitalism de stat”, a scris el.
Oligarh nativ ucrainean, cu averi în Rusia: „Războiul nu poate fi niciodată răspunsul”
Mihail Fridman este cofondatorul Alfa Bank, cea mai mare bancă non-statală din Rusia, pe care a înființat-o cu prieteni de facultate în anii 1980 și care, în 2013, și-a schimbat structura de proprietate și și-a mutat activele într-o companie separată din Luxemburg – un stat membru al UE – numită LetterOne Holdings S.A.
Printre activele sale se numără un pachet de 33% din Wintershall DEA, o companie petrolieră independentă europeană de top, lanțul de sănătate și Wellness at Holland & Barrett, lanțul spaniol de supermarketuri Dia și o rețea de bandă largă în curs de dezvoltare din Marea Britanie.
Friedman își petrece cea mai mare parte a timpului în Marea Britanie, unde a cumpărat cu 90 de milioane de dolari, în 2016, Athlone House, o mare proprietate victoriană din nordul Londrei.
Fridman este nativ ucrainean, iar părinții săi locuiesc în Lviv. Acesta a condamnat invazia ca fiind o „tragedie” și a cerut să se încheie „vărsarea de sânge”. „Războiul nu poate fi niciodată răspunsul”, a scris el.