Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Giorgia Meloni urmează să conducă…

Giorgia Meloni urmează să conducă Italia după ce extrema dreaptă a luat cele mai multe voturi la alegerile parlamentare

Foto: Reuters

Giorgia Meloni urmează să devină prima femeie prim-ministră a Italiei, în fruntea celui mai de dreapta guvern italian de după cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a condus o alianță conservatoare învingătoare la alegerile de duminică.

Rezultatele preliminare au arătat că blocul de dreapta ar trebui să aibă o majoritate solidă în ambele camere ale parlamentului, ceea ce ar putea oferi Italiei o șansă rară de stabilitate politică după ani de tulburări și coaliții fragile, relatează Reuters.

„Giorgia Meloni a câștigat”, a anunțat pe prima pagină cotidianul cu cel mai mare tiraj din Italia, Corriere della Sera, în timp ce cotidianul de dreapta Il Tempo a publicat „A venit rândul lui Giorgia”.

Meloni și aliații săi se confruntă cu o listă de provocări descurajatoare, inclusiv creșterea prețurilor la energie, războiul din Ucraina și o nouă încetinire a celei de-a treia economii din zona euro.

„Trebuie să ne amintim că nu ne aflăm la punctul final, ci la punctul de plecare. De mâine trebuie să ne dovedim valoarea”, a declarat Meloni, în vârstă de 45 de ani, în fața susținătorilor entuziasmați ai partidului său naționalist Frații Italiei, luni dimineața devreme.

Meloni minimalizează rădăcinile post-fasciste ale partidului său și îl prezintă ca pe un grup de masă precum conservatorii britanici. Ea s-a angajat să susțină politica occidentală privind Ucraina și să nu își asume riscuri cu finanțele fragile ale Italiei.

Capitalele europene și piețele financiare vor analiza cu atenție primele sale mișcări, având în vedere trecutul său eurosceptic și poziția ambivalentă a aliaților săi față de Rusia.

În discursul său de victorie, Meloni a avut un ton conciliant.

„Dacă suntem chemați să guvernăm această națiune, o vom face pentru toți italienii, cu scopul de a uni oamenii și de a ne concentra pe ceea ce ne unește mai degrabă decât pe ceea ce ne dezbină”, a spus ea. „Acesta este un moment pentru a fi responsabili”.

Cu rezultate numărate în peste 90% din secțiile de votare, Frații Italiei conduceau cu peste 26%, față de doar 4% la ultimele alegeri naționale din 2018.

În schimb, principalul său aliat a avut parte de o noapte dezastruoasă, Liga lui Matteo Salvini obținând aproximativ 9% din voturi, în scădere de la peste 17% în urmă cu patru ani, fiind depășită de Meloni în toate fiefurile sale tradiționale din nord.

Celălalt mare partid conservator, Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, a obținut în jur de 8%.

Deși se preconizează că alianța condusă de Meloni va deține majorități confortabile în camerele superioare și inferioare, membrii săi au poziții divergente în mai multe chestiuni care ar putea fi dificil de reconciliat.