Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Giorgia Meloni a fost desemnată…

Giorgia Meloni a fost desemnată să formeze Guvernul Italiei

Giorgia Meloni a primit mandatul vineri, 21 octombrie, de a forma Guvernul Italiei. Cabinetul de miniștri va depune jurământul sâmbătă, după care săptămâna viitoare va fi supus votului de încredere al Parlamentului, scrie Reuters.

Meloni, șefa formațiunii naționaliste „Frații Italiei”, a obținut victoria în alegerile din septembrie, în alianță cu „Forza Italia” a lui Silvio Berlusconi și „Liga Nordului” condusă de Matteo Salvini.

„Giorgia Meloni a acceptat mandatul și a prezentat lista sa de miniștri”, a declarat oficialul prezidențial Ugo Zampetti, după întâlnirea dintre Meloni cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, în palatul Quirinale din Roma.

Noul guvern va înlocui o administrație de uniune națională condusă de fostul șef al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, care a participat vineri la un summit al Uniunii Europene la Bruxelles, într-unul dintre ultimele sale acte în calitate de prim-ministru.

Meloni, în vârstă de 45 de ani, l-a numit pe Giancarlo Giorgetti, din partea Partidului „Liga Nordului”, în funcția de ministru al Economiei și a declarat că Ministerul de Externe îi va reveni lui Antonio Tajani de la „Forza Italia”.

În iulie 2022, premierul italian Mario Draghi și-a prezentat demisia președintelui Italiei, Sergio Mattarella, după ce guvernul său de uniune s-a destrămat, aruncând țara în „turbulențe politice și financiare”.