Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Georgia suspendă discuțiile privind aderare…

Georgia suspendă discuțiile privind aderare la UE, până în 2028, în semn de dezaprobare față de Bruxelles

Sursa: aprili.media

Partidul de guvernământ din Georgia a declarat joi, 28 noiembrie, că țara va suspenda discuțiile privind aderarea la Uniunea Europeană până în 2028, refuzând, de asemenea, subvențiile bugetare de la Bruxelles, după ceea ce a spus că a fost o „cascadă de insulte” din partea blocului, relatează Reuters.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care solicită anularea și repetarea alegerilor parlamentare, precum și impunerea de sancțiuni pentru figurile-cheie ale partidului Visul Georgian.

Într-o declarație, blocul de guvernământ Visul georgian a afirmat că UE folosește perspectiva negocierilor de aderare pentru a „șantaja” Georgia și pentru a „organiza o revoluție în țară”.

Ca urmare, acesta a declarat: „Am decis să nu punem pe ordinea de zi problema deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028. De asemenea, refuzăm orice subvenție bugetară din partea Uniunii Europene până la sfârșitul anului 2028”.

Această țară din Caucazul de Sud, cu 3,7 milioane de locuitori, are înscris în constituție obiectivul aderării la UE, însă relațiile cu Bruxelles-ul s-au deteriorat brusc în ultimele luni. UE a declarat deja că cererea Georgiei este înghețată. UE nu a comentat imediat declarația Visului georgian.

Sondajele de opinie arată că aproximativ 80% dintre georgieni susțin aderarea la UE, iar drapelul blocului flutură alături de drapelul național în fața aproape tuturor clădirilor guvernamentale din țară.

Visul georgian afirmă că dorește să adere la UE, dar în ultimii ani s-a angajat în mod repetat în dispute diplomatice cu Bruxelles-ul, în timp ce a consolidat legăturile cu Rusia vecină.

Mai devreme joi, prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a declarat jurnaliștilor că aderarea la UE ar putea dăuna economiei Georgiei, deoarece ar obliga Tbilisi să anuleze acordurile de scutire de vize și acordurile comerciale cu alte țări.

Criticii interni și externi ai partidului Visul georgian susțin că acesta, care este considerat a fi condus de fondatorul său miliardar, fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, întoarce Georgia spre Moscova, de care și-a câștigat independența în 1991.

UE a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023, dar a declarat că o serie de legi adoptate de visul georgian de atunci, inclusiv restricțiile privind „agenții străini” și drepturile LGBT, sunt autoritare, de inspirație rusă și reprezintă obstacole în calea aderării la UE.

Țările occidentale au declarat, de asemenea, că alegerile din octombrie, la care rezultatele oficiale au acordat blocului Visul Georgian aproape 54% din voturi, au fost afectate de încălcări.

Visul Gerogian a declarat miercuri că l-a ales pe Mikheil Kavelashvili, un fost deputat cu un lung palmares de declarații anti-occidentale, drept candidat la președinția Georgiei.

Kavelashvili urmează să o înlocuiască pe Salome Zourabichvili, președinta în exercițiu pro-UE, care a acuzat în repetate rânduri Visul Georgian că a distrus în mod deliberat speranțele Georgiei de aderare la UE.