Georgia: „Casa groazei” se închide de sărbători
Orfelinatul ortodox din Georgia, în interiorul căruia după cum se presupune, era folosită violența împotriva copiilor, este dizolvat de facto. Administrația nu a permis apărătorilor drepturilor omului, asistenților sociali sau serviciului de monitorizare al Ombudsmanului să viziteze instituția. În ciuda acestui fapt, activiștii pentru drepturile omului au reușit să convingă instanța de pericolul, cu care se confruntau copiii.
26 de copii și adolescenți au părăsit orfelinatul în conformitate cu decizia instanței din 7 iunie. Acest pas poate fi considerat o victorie pentru activiștii pentru drepturile omului care au insistat pe scoaterea copiilor din această instituție închisă. Procesul a fost intentat de ONG-ul „Parteneriat pentru Drepturile Omului”, care a declarat că copiii din orfelinat se află în pericol.
„Ieri șase, iar astăzi încă 20 de copii au părăsit această casă a goazei”, așa a comentat Anna Abashidze, avocata organizației neguvernamentale „Parteneriat pentru Drepturile Omului” acest incident. – „Statul respectă decizia instanței și dezinstutuționalizează acești copiii. Este un lucru foarte bun […]. Trebuie să ne concentrăm pe investigarea faptelor de violență”, a scris ea în rețelele de socializare.
Nu se știe încă câți copii rămân în orfelinat. Anterior s-a afirmat că în total în această instituție locuiesc 57 de copii.
Elevii din orfelinat sunt plasați în familii adoptive și în cele biologice, iar mulți au fost transferați la rude. Fondul ONU pentru Copii a declarat că va ajuta autoritățile georgiene să transfere copiii în orfelinate mai mici de tip familial.
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Georgiene, care supraveghează acest orfelinat, intenționează să depună o plângere, spunând că „nu va permite liberalilor să înrobească societatea.”
Drept liberali trebuie să înțelegem în primul rând Oficiul Ombudsmanului, ai cărui experți încearcă de luni bune să obțină permisul de a efectua o monitorizare în orfelinat. Administrația instituției, ca răspuns la această cerință legală, a făcut declarații demagogice, conform cărora nu permite să intre în contact cu copiii „celor care solicită legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex”.
Ombudsmana Nino Lomjaria a reușit să vorbească cu șase elevi din orfelinat după ce aceștia au părăsit instituția. Potrivit lui Lomjari, toți cei șase au spus că au fost supuși violenței.
Despre posibilele cazuri de violență psihologică și fizice împotriva elevilor din orfelinatul din Georgia se discută pe parcursul ultimului an. La sfârșitul lunii mai, ombudsmana Nino Lomjaria a fost informată de Procuratură că Ministerul Afacerilor Interne efectuează patru invrstigații privind presupusele cazuri de violență, inclusiv violență sexuală, împotriva copiilor din orfelinatul ortodocs.
Recent la Tbilisi au avut loc proteste, în cadrul cărora participanții au cerut ca apărătorilor drepturilor omului să li se permită să se întâlnească cu copiii. Poliția a reținut nouă participanți la miting, dar a raportat despre începutul unei noi anchete în temeiul art. 126-1 din Codul Penal al Georgiei, care prevede răspundere pentru violența împotriva minorilor.
Biserica consideră că nu există dovezi de abuz și violență împotriva minorilor. Patriarhia Bisericii Ortodoxe Georgiene consideră, de asemenea, că administrația și angajații orfelinatului nu au avut posibilitatea de a-și exprima poziția. Prin urmare, Patriarhia va contesta decizia în instanță.
„Procesul nejustificat și pripit de scoatere a copiilor din orfelinat nu va face decât să le dăuneze și contravine protecției drepturilor lor”, a notat Patriarhia într-o declarație.
Un alt protest a avut loc pe 7 iunie la Tbilisi – de data aceasta în sprijinul starețului orfelinatului, părintelui Spiridon. Organizatorii mitingului au cerut, de asemenea, demisia ombudsmanei Nino Lomjaria. „Îi cerem demisia. Cerem ca ombundsmanul, care va fi numit în locul ei, să arate smerenie și respect pentru tradițiile țării noastre”, a declarat Levan Vasadze, un activist ortodox care a organizat protestul.
Diana Petriashvili, Mediaset