Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Gazprom a ieșit din top…

Gazprom a ieșit din top 100 cele mai profitabile companii din Federația Rusă

După pierderea pieței europene, Gazprom a încetat să mai fie cea mai profitabilă companie din Rusia, aceasta neregăsindu-se, în prezent, în topul 100 al clasamentului. În 2023, pierderile Gazprom s-au ridicat la un record de aproximativ 600 de miliarde de ruble, scrie DW.

Joi, 26 septembrie, revista Forbes a publicat clasamentul anual al celor mai mari companii din Federația Rusă în ceea ce privește profitul net. Lista anterioară a fost condusă de concernul Gazprom, însă acum, aceasta nu se mai regăsește în topul 100.

Anul trecut, Gazprom a închis cu o pierdere de 583 de miliarde de ruble, scrie Forbes (Kommersant a scris  ulterior că suma ar fi fost de – 629 de miliarde de ruble), aceasta fiind o cifră record pentru 25 de ani și un contrast față de 2022, când concernul rusesc de gaze a primit profit de 1,23 trilioane de ruble.

DW scrie că principalul motiv al problemelor companiei este pierderea pieței UE, ceea ce a adus Gazprom profituri maxime. Potrivit Kommersant, în 2023, livrările de gaze prin conducte către Europa au scăzut la 24 de miliarde de metri cubi, față de 62 de miliarde de metri cubi cu un an mai devreme.

Conform unui raport intern, gigantul rus de gaze nu va putea restabili vânzările de dinainte de război în următorii ani. Noul lider în clasamentul celor mai profitabile companii rusești a fost Rosneft, care la sfârșitul anului 2023 a primit un profit net de 1 529 trilioane de ruble.

Profitul total al primilor 100 de participanți la rating a depășit 13,2 trilioane de ruble, față de 9,27 trilioane de ruble cu un an mai devreme.