Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   G4Media/ Un europarlamentar PSD ar…

G4Media Un europarlamentar PSD ar urma să ocupe fotoliul de comisar pentru economie. Atitudinea acestuia vizavi de parcursul european al R. Moldova

Sursă foto: Facebook/ Victor Negrescu

Europarlamentarul Partidului Social Democrat (PSD) din România, Victor Negrescu, este prima opțiune a Guvernului român pentru funcția de comisar european, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Potrivit acestora, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a solicitat Bucureștiului, joi, 25 iulie, o nominalizare pentru funcția de comisar din partea României.

Negrescu a declarat în repetate rânduri că sprijină parcursul european al R. Moldova.

Conform sursei citate, România ar viza funcția de comisar pentru Economie. Deocamdată, nu este clar dacă Guvernul român va trimite și o a doua sau a treia opțiune, având în vedere că Ursula von der Leyen a solicitat public ca statele membre să nominalizeze atât bărbați cât și femei.

Anterior, Victor Negrescu a declarat că România negociază în prezent „un portofoliu important şi îşi doreşte să aibă un comisar care gestionează subiectele economice”, dar arhitectura viitoarei Comisii Europene va fi foarte diferită faţă de cea actuală şi doar după ce va fi setat portofoliul vor avea loc discuţii cu privire la persoana desemnată.

După Rezoluția Adunării „Moldova Europeană”, adoptată în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, Victor Negrescu a scris pe rețelele de socializare că parcursul european al R. Moldova spre Uniunea Europeană „este ireversibil și acesta poate fi realizat cu ajutorul României”.

„Am sprijinit, în permanență, parcursul european al Republicii Moldova. În primul mandat de eurodeputat am avut un birou la Chișinău, când am fost ministru al afacerilor europene am relansat dialogul interinstituțional prin care România oferea expertiza sa pentru transpunerea legislației europene, în noul mandat de europarlamentar am avut numeroase amendamente prin care am reușit să obțin resurse financiare suplimentare pentru Republica Moldova, iar acum militez pentru punerea la dispoziție a fondurilor de pre-aderare”, a declarat Victor Negrescu.

La data de 16 iulie, presa austriacă a scris că din partea României sunt vehiculate pentru postul de comisar în viitoarea Comisie numele europarlamentarului PSD Mihai Tudose și al președintelui actual Klaus Iohannis, aflat la sfârșitul celui de-al doilea mandat.

Surse politice au declarat la vremea respectivă pentru G4Media.ro că numele vehiculate de presa austriacă au șanse mici de a fi nominalizate de către Guvern. Premierul Marcel Ciolacu ar fi declarat la o ședință de partid că Tudose nu va fi nominalizat, dar că va fi un comisar din partea PSD.

G4Media.ro a anunțat atunci că, potrivit unor surse politice, cele mai mari șanse pentru funcția de comisar le are europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

Ce urmează procedural: După ce guvernul României a trimis oficial nominalizarea la Bruxelles, președinta Comisie Europene, Ursula von der Layen, urmează să evalueze după ce primește toate propunerile în ce măsură este asigurat echilibrul de gen. Reprezentarea proporțională a bărbaților și femeilor în viitoarea Comisie este deja un subiect asupra căruia von der Leyen a insistat în discurile publice.

G4Media menționează că atât Comisia Barosso cât și Comisia Junker au avut nouă comisari femei din 28 de state, ulterior, din 27, după plecarea Marii Britanii.

În paralel cu această discuție, se vor negocia portofoliile. Potrivit unor surse guvernamentale, România își dorește economia, însă potrivit altor surse președintele Klaus Iohannis ar negocia pentru România portofoliul vecinătate și extindere.

Numele viitorului comisar este decis de Guvern, însă portofoliul aferent acestia îl dedice președinta Comisiei.