Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   G4Media/ Klaus Iohannis, unul dintre…

G4Media Klaus Iohannis, unul dintre puținii șefi de state din regiune care lipsește de la Summit-ul de pace din Elveția, dedicat Ucrainei

Sursă: g4media.ro

Circa 50 de țări și 56 de șefi de stat și de guvern, participă, în acest weekend, la Summitul din Elveția privind pacea din Ucraina. Dintre șefii statelor din regiune, a lipsit însă președintele României, Klaus Iohannis, deși în agenda sa nu figurează niciun eveniment pentru zilele acestea, punctează G4Media.

La evenimentul la care s-au luat decizii privind asistența pentru Ucraina în lupta cu Rusia, România a fost reprezentată doar de ministra de Externe, Luminița Odobescu. Acesta a transmis în cadrul summit-ului că întreaga comunitate internaţională este obligată să continue să sprijine Ucraina, fiind necesar „un angajament comun de a susţine dreptul incontestabil al fiecărei ţări suverane de a decide privind viitorul său”. „Ucrainenii nu sunt doar victime ale agresiunii ruseşti. Ei sunt apărători ai libertăţii şi democraţiei”, a spus Luminița Odobescu.

Summit-ul de pace din Elveția este considerat „un succes”, având în vedere numărul mare al participanților de pe toate continentele, potrivit analiștilor politici, citați de G4media. A lipsit Rusia (care n-a fost invitată) și China (care nu și-a trimis delegați), dar au fost prezente inclusiv țări din Africa și din Caucaz, „care încă se înclină Rusiei”. Este primul summit care s-a concentrat pe doar trei puncte: siguranța nucleară și alimentară și returnarea prizonierilor de război ucraineni și a copiilor răpiți de Rusia.

Republica Moldova este reprezentată de șefa statului, Maia Sandu.

Pacea nu înseamnă capitulare în fața agresorului, renunțare la apărarea propriilor cetățeni sau acceptarea ocupației străine. Pacea este când copiii se joacă și nu sunt bombardați sau răpiți; mamele și tații se bucură alături de copiii lor, nu plâng la mormintele acestora; școlile și spitalele se construiesc, nu sunt distruse”, a subliniat președinta Maia Sandu în discursul său. 

G4Media a solicitat un punct de vedere din partea Administrației Prezidențiale, privind absența președintelui Iohannis de la acest eveniment global, urmând să revină cu răspunsul.