G4Media General-maior român: „Ucraina este într-o situație dificilă. Tind să cred că Rusia va continua războiul pentru extinderea teritoriului controlat”
Ucraina se află într-o într-o situație dificilă, în contextul superiorității tehnice și numerice a rușilor, dar și din cauza slăbirii sprijinului extern. Conflictul ruso-ucrainean este departe de a se transforma în unul „înghețat” după cum prefigurau mulți analiști, potrivit generalului-maior Dan Grecu. El a declarat, pentru G4Media, că rușii au în acest moment inițiativa și că linia defensivă Surovikin, care la momentul construirii ei a fost privită de foarte mulți observatori ca o „măsură anacronică”, specifică războaielor din secolul trecut, și-a dovedit pe deplin utilitatea.
Totodată, generalul a spus pentru sursa citată că tinde să creadă că Moscova va vrea să continue războiul pentru extinderea teritoriului aflat sub control.
Eșecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut a demonstrat că în ciuda determinării și ingeniozității luptătorilor ucraineni, a forțelor și mijloacelor angajate, forțele militare ruse sunt totuși „o nucă greu de spart”, spune Dan Grecu, care este prim-vicepreședinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR).
„Federația Rusă a beneficiat în continuare de un raport de forțe favorabil, susținut pe de o parte de rezervele umane introduse în operație indiferent de pierderile mari suferite, iar pe de altă parte de trecerea la producția de război a cvasitotalității complexului militar industrial și, nu în ultimul rând, de acea linie defensivă, linia Surovikin, care la momentul construirii ei a fost privită de foarte mulți ca o măsură anacronică, specifică războaielor din secolul trecut, dar care și-a dovedit pe deplin utilitatea, avansurile forțelor ucrainene materializându-se, în fapt, doar în cele de pe direcția Robotine, modeste și insuficiente raportându-ne la dimensiunea de circa 1.000 km a liniei de contact”, a explicat generalul.
Potrivit lui Dan Grecu, Ucraina se află se află într-o situație dificilă, iar menținerea actualelor aliniamente este pusă sub semnul întrebării. Situația a fost cauzată de reducerea sprijinului internațional, pe de o parte generată de blocajul din legislativul american și chiar de contradicțiile existente în Uniunea Europeană asupra modului în care va continua sprijinirea Ucrainei, și pe de altă parte de reducerea drastică a stocurilor disponibile ale principalilor donatori din formatul Ramstein.
„Nu întâmplător apelurile autorităților ucrainene pentru sprijin au căpătat accente dramatice, după cum nu întâmplător președintele Zelenski a renunțat, pe moment, în retorica sa la obiectivul eliberării întregului teritoriu ocupat de ruși, punând accent pe apărare și prevăzând inclusiv retragerea, e adevărat, cu pași mici”, spune generalul.
În aceste condiții este evident, potrivit lui Grecu, că rușii dețin inițiativa, încercând să o materializeze prin extinderea controlului teritoriului pe frontul de est (de la limita de nord a regiunii Luhansk, până la sud de Donețsk) și menținerea sub presiune a forțelor ucrainene în zona de sud (Vuhledar, intrândul de la Robotîne și în continuare pe Nipru), conform G4Media.
Generalul notează că rușii continuă lovirea în adâncime a infrastructurii critice ucrainene, facilitățile energetice și unitățile economice ale industriei de apărare, utilizând în acest scop atât dronele sinucigașe Shahed (sau varianta rusă Geran), cât și rachete de diferite tipuri, inclusiv cele de croazieră sau hipersonice, lansate din aer sau de pe mare. În același timp, linia de contact continuă să folosească masiv artileria clasică și reactivă. „La nivel tactic, cel mai mare succes de la cucerirea Bahmutului este reprezentat de cucerirea Avdiivkăi, de unde încearcă să dezvolte ofensiva, în conjuncție cu operațiile de pe direcția Kupiansk (oraș evacuat de ucraineni de mai bine de o lună) ceea ce le-ar permite controlul integral asupra celor două oblasturi care constituie Donbasul istoric”, explică Dan Grecu.
El spune că acest obiectiv nu este ușor de atins de ruși și dă exemplul atacului masiv de săptămâna trecută, cu tancuri și blindate, pentru exploatarea succesului la vest de Avdiivka. Atacul a fost respins cu succes, iar 12 dintre cele 36 de tancuri și 8 dintre cele 12 vehicule blindate ruse au fost distruse de forțele de apărare, care au utilizat cu precădere rachetele antitanc de Javelin, încă disponibile.
„Pe zona de est, deși pe spații mici și cu pierderi mari, avansarea spre vest (n.e. – a rușilor) are o relativă constanță”, afirmă Grecu.
De partea cealaltă, spune generalul, ucrainenii au luat la rândul lor măsuri adaptate realității din teren. „Din perspectiva mea, cel mai important lucru este că au înțeles că, măcar pe termen scurt dacă nu mediu, trebuie să se plieze pe o postură strategică defensivă, lucru pe care l-au făcut”, afirmă Dan Grecu.