Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   G4Media/ Ce funcții în UE…

G4Media Ce funcții în UE ar putea ocupa președintele român Klaus Iohannis la finalul mandatului

Sursă: G4Media

Liderii UE discută funcțiile de top din instituțiile europene, iar președintele României, Klaus Iohannis, nu apare pe lista beneficiarilor de poziții sus-puse. În schimb, pentru acesta ar exista, ca variantă de lucru, un mandat de Reprezentant special al UE pentru Ucraina, la pachet cu o altă funcție de conducere într-o instituție UE, au declarat pentru G4Media surse europene.

O decizie urmează să fie luată de liderii europeni doar după ce aceștia se vor pune de acord asupra marilor funcții, unde sunt favoriți Ursula von der Leyen (Comisia Europeană), Roberta Metsola (Parlamentul European), Antonio Costa (Consiliul European) și Kaja Kallas (Înalt Reprezentant pentru Politica Externă).

Dacă președintele Iohannis va fi desemnat Reprezentant special al UE pentru Ucraina, aceasta nu va fi o funcție propriu-zisă, ci va însemna un mandat de reprezentare, „o însărcinare cu caracter mai degrabă simbolic”, potrivit surselor citate.

Acest mandat simbolic ar urma să fie dublat de o altă funcție într-o instituție controlată de Uniunea Europeană.

Președintele Iohannis și-a depus candidatura și pentru șefia NATO, în cursă fiind cu premierul olandez Mark Rutte, dar nu are decât sprijinul Ungariei. Pe de altă parte, Rutte are susținerea a 30 din cele 32 de state membre NATO.