FOTO Un avion al companiei Belavia, care a decolat de la Minsk spre Barcelona, a zburat trei ore în cercuri, deasupra Belarusului, fără a intra în spațiul aerian polonez, iar ulterior a revenit pe aeroportul din Minsk. Ce spun autoritățile din Polonia
O aeronavă cu pasageri a companiei aeriene Belavia care a decolat miercuri, 26 mai, la amiază, de pe Aeroportul Național Minsk cu destinația Barcelona, urmând să aterizeze pe aeroportul spaniol El Prat, a zburat mai bine de două ore și 45 de minute, în cercuri, deasupra Belarusului aterizând ulterior înapoi pe aeroportul din Minsk. Avionul nu a intrat în spațiul aerian polonez și a zburat în cercuri deasupra regiunii Brest, învecinată cu Polonia.
Presa rusă scrie că Polonia nu a interzis aeronavelor Belavia să pătrundă în spațiul său aerian și nu are nicio legătură cu faptul că avionul a zburat în cercuri deasupra Belarusului, iar ulterior a revenit la Minsk.
Avionul companiei aeriane naționale a Belarus, de pe ruta Minsk – Barcelona, a decolat de pe Aeroportul Național Minsk la ora 13:30, fapt indicat și pe site-ul aeroportului din Minsk.
La câteva minute de la decolare, aflându-se deasupra orașului Brest, orașul reprezentând trecerea de frontieră cea mai importantă spre Polonia, aeronava a început să se învârtească în cercuri în spațiul aerian al Belarus.
Potrivit site-ul de specialitate FlightRadar24, avionul a zburat în cercuri, fără să depășească limitele spațiului aerian al Belarusului, două ore și 45 de minute, urmând în cele din urmă să aterizeze înapoi pe aeroportul de la Minsk.
La 16:15 avionul a aterizat pe aeroportul din Minsk.
Între timp, pe site-ul aeroportului spaniol El Prat, acolo unde urma să aterizeze avionul companiei Belavia scrie că zborul a fost „deviat”
„Zborul deviat. Avionul a aterizat pe un aeroport diferit de cel programat inițial. De obicei, compania aeriană va veni mai târziu cu detalii pentru ca avionul să ajungă la destinația programată. Vă rugăm să contactați compania aeriană pentru mai multe detalii”, se menționează pe site-ul aeroportului din Barcelona.
Avionul companiei Belavia, de pe cursa Minsk – Barcelona, trebuia să aterizeze pe aeroportul spaniol la 16:15, dar nu a intrat în spațiul aerian polonez. Avionul a făcut aproximativ opt cercuri pe cer deasupra regiunii Brest, învecinată cu Polonia.
În contextul avionului care a zburat în cercuri deasupra Belarusului, presa rusă scrie că Polonia nu a interzis aeronavelor Belavia să pătrundă în spațiul său aerian. TASS scrie că administrația aviației civile poloneze a menționat pentru jurnaliștii TASS că nu știu de ce avionul zboară în cercuri lângă granița țării.
„Polonia nu i-a interzis nimic avionului”, a declarat secretarul de presă al agenției poloneze de trafic aerian, Pavel Lukașevici.
„Agenția de navigație aeriană poloneză a informat avionul Belavia, urmând ruta de la Minsk la Barcelona, despre posibilele dificultăți în traversarea spațiului aerian francez, dar nu i-a interzis intrarea în spațiul aerian polonez.
Situația arată astfel pentru că serviciile poloneze au transmis piloților informații că ar putea exista probleme la intrarea în spațiul aerian francez. Pilotul a primit informațiile și le analizează”, a mai declarat secretarul de presă al agenției poloneze de trafic aerian.
Lukașevici a subliniat faptul că un alt avion al acestei companii aeriene din Minsk (BELAVIA) tocmai a aterizat pe aeroportul din Varșovia, ceea ce servește drept dovada că Polonia nu a interzis zborurile avioanelor Belavia.
Liderii statelor Uniunii Europene au cerut companiilor aviatice europene să evite spațiul aerian al Belarus și au solicitat restricționarea accesului companiilor belaruse în spațiul european. UE va sancționa entitățile și persoanele responsabile de deturnarea avionului Ryanair și reținerea jurnalistului Roman Protasevici la Minsk.
Summitul UE de luni seară, 24 mai, a decis să interzică companiilor aeriene din Belarus să zboare către aeroporturile UE și să zboare peste teritoriul Uniunii Europene și a recomandat, de asemenea, transportatorilor europeni să refuze să zboare în spațiul aerian al Belarusului.
Incidentul a provocat un strigăt la nivel mondial, transportatorii din UE tăind legăturile aeriene cu Belarus și liderii europeni avertizând asupra unor noi sancțiuni.
Dumincă, 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.
Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.
Presa internațională scrie că cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenți KGB (serviciul de securitate din Belarus), iar al șaselea este Roman Protasevici.
Raman Protasevich este actual editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.