Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Proteste la Paris. Mii…

FOTO Proteste la Paris. Mii de persoane au manifestat duminică împotriva acțiunilor antisemite

Sursa foto: Reuters

Mii de persoane au manifestat duminică, 12 noiembrie, pe străzile din Paris împotriva acțiunilor antisemite. Protestul, organizat de liderii celor două camere ale parlamentului francez, a fost provocat de o creștere de trei ori a numărului de incidente antisemite în comparație cu anul 2022 de la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, scrie Reuters.

Personalități politice, printre care premierul Elisabeth Borne și foștii președinți Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, au condus marșul, purtând un banner cu sloganul „Pentru Republică, împotriva antisemitismului”.

Poliția franceză a estimat că 105.000 de persoane au participat la marșul de duminică.

Sursa foto: Reuters

Președintele Emmanuel Macron, a cărui decizie de a nu participa la manifestație a atras critici din partea unor politicieni, a publicat o scrisoare deschisă în care a susținut marșul și a condamnat „resurgența insuportabilă a antisemitismului dezlănțuit”.

Pregătirea marșului a fost marcată de dispute cu privire la partidele care ar trebui să fie prezente. Decizia Frontul Național de extremă dreapta de a participa a determinat partidul de stânga „Franța Neînduplecată” să se distanțeze de eveniment, deși au participat și alte partide de stânga.

Legislatorii de stânga s-au alăturat protestelor pro-palestiniene din ultimele săptămâni, inclusiv la un marș organizat sâmbătă la Paris.

Apelurile lansate de președintele Macron în ultimele zile pentru încetarea focului în Fâșia Gaza au fost salutate de politicienii francezi de stânga, dar au fost criticate de premierul israelian Benjamin Netanyahu.