FOTO Gaz lacrimogen și gloanțe de cauciuc: Cum sunt dispersate protestele împotriva legii privind „agenții străini” la Tbilisi
La 1 mai, 83 de parlamentari din partidul de guvernământ al Georgiei au votat „pentru” așa-numita lege privind „agenţii străini”, pe care opoziţia o denunţă ca fiind autoritaristă şi de inspiraţie rusă. Decizia legiuitorilor a generat din nou proteste în capitala georgiană Tbilisi în noaptea de 1 spre 2 mai. Poliția locală „a folosit în masă tunuri cu apă și gaze lacrimogene” pentru a dispersa manifestanții, relatează JAM News.
Sursa citată punctează că potrivit unor rapoarte neconfirmate, poliția a tras și gloanțe de cauciuc asupra protestatarilor. Mai mult, pe rețelele de socializare au fost publicate fotografii și videoclipuri cu răniții. Tsotne Koberidze a fost printre victime, acesta care a prezentat rănile provocate de două gloanțe.
La 17 aprilie, deputații au adoptat legea în primă lectură, pe fondul unor proteste în masă. Atunci, activiștii au declarat că acțiunile împotriva proiectului de lege vor continua, menționând că intenționează să protesteze continuu până când autoritățile vor renunța la încercările lor de a trece documentul.
La 26 aprilie, 126 de organizații neguvernamentale din Georgia au anunțat o acțiune de protest pentru 28 aprilie. Acestea au fost susținute de șase partide de opoziție, care au acuzat autoritățile că încearcă să divizeze societatea georgiană.
Ulterior, Nino Lomjaria, șefa platformei publice Orbita Europeană a Georgiei și fost ombudsman a declarat că protestele vor continua până când partidul de guvernământ „Visul Georgian – Mișcarea Democratică” va retrage proiectul de lege din parlament.
La 1 mai, proiectul a fost votat în a doua lectură.
Potrivit JAM News, astăzi, 2 mai, prim-ministrul Irakli Kobakhidze a anunțat că „legea rusă”, așa cum este numită în societatea locală legea privind agenții străini, va fi adoptată în a treia lectură peste două săptămâni.
Ţările occidentale, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, au îndemnat Georgia să nu adopte proiectul de lege.