FOTO Ex-președintele Ucrainei Petro Poroșenko și-a pierdut statutul de miliardar. Cum rămâne cu statutul lui Ahmetov și Pinciuk? Forbes a actualizat lista miliardarilor
Revista americană Forbes a actualizat lista globală a miliardarilor. Războiul a redus semnificativ averea celor mai bogați ucraineni, scrie Forbes.ua.
Rinat Ahmetov a păstrat primul loc în clasamentul celor mai bogați ucraineni, cu o avere netă estimată la 4,2 miliarde de dolari, jumătate din această sumă este o estimare a unui pachet de 75 la sută din „Metinvest”, ținând cont de profitul acumulat pentru 2021. Cu toate acestea, în comparație cu februarie 2022, diferența este colosală: Ahmetov a pierdut 9,5 miliarde de dolari de la începutul războiului.
Co-fondatorii „Grammarly” Alexey Shevchenko și Maxim Lytvyn sunt enumerați ca cetățeni canadieni pe lista globală. Revista americană Forbes estimează averea acestora la câte 4 miliarde de dolari fiecare. Averea lui Victor Pinciuk a scăzut de la 2,6 miliarde de dolari la 1,9 miliarde de dolari. 900 de milioane de dolari din această sumă sunt în imobiliare din străinătate, aproximativ jumătate de miliard – în numerar și alte active lichide.
Evaluarea proprietății lui Konstantin Zhevago a scăzut cu 0,8 miliarde de dolari, până la 1,3 miliarde de dolari, în primul rând din cauza scăderii valorii acțiunilor „Ferrexpo”. Participația sa de 50%, conform cotațiilor actuale ale Bursei de Valori din Londra, valorează 578 de milioane de dolari. Zhevago păstrează aproape aceeași sumă în valută străină. Vadim Novinsky (1,3 miliarde dolari), Vlad Yatsenko (1,1 miliarde dolari), Ghenadi Bogolyubov (1,1 miliarde dolari) și Igor Kolomoisky (1 miliard dolari) rămân miliardari.
Alexandru și Galina Geregi, precum și Petro Poroșenko, și-au pierdut statutul de miliardar de la începutul războiului.
Este a douăzecea zi de război în Ucraina. În noaptea de 14 spre 15 martie, mai multe explozii au avut loc în Kiev și Harkov. SUA au avertizat luni că vor exista „consecinţe” pentru China dacă va oferi ajutor Rusiei, subliniind totodată că Beijingul „poate face mai mult decât orice altă ţară” pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina. Statele UE au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. UE blochează importurile de oțel și fier din Federația Rusă.
Curtea Internațională de Justiție de la Haga se va pronunța miercuri, 16 martie, în cazul acuzațiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva Federației Ruse.
Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.