Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Deși alegerile prezidențiale din…

FOTO Deși alegerile prezidențiale din România au fost anulate, cetățenii români din R. Moldova continuă să voteze

Sursa: ZdG

Procesul de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România continuă pe teritoriul R. Moldova, deși Curtea Constituțională a României (CCR) a decis vineri, 6 decembrie, în unanimitate anularea scrutinului electoral.

ZdG a fost la secțiile de votare deschise în incinta Bibliotecii Naționale, unde cetățenii continuă să vină pentru a-și exprima votul.

„Decizia CCR a fost pronunțată acum o oră. Pentru ca să intre în vigoare, trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial. Așteptăm instrucțiuni. Până acum nu am primit nicio instrucțiune. Continuăm procesul de vot în mod obișnuit”, ne-a comunicat președinta secției de votare nr. 612, unde au votat astăzi, până la ora 16:40, peste 200 de cetățeni.

La Biblioteca Națională au fost deschise trei secții de votare pentru alegerile prezidențiale din România.

Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitatea, guvernul urmând să stabilească o nouă dată. Acest lucru înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central, scrie G4Media.

„În temeiul articolului 146 litera f din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României”, se arată în comunicat.

Anularea alegerilor are loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.

Elena Lasconi, candidata formațiunii Uniunea Salvați România (USR) la alegerile prezidențiale, a criticat decizia Curții Constituționale de anulare a scrutinului, numind-o „ilegală”. „Statul român a călcat în picioare democrația. (…) Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul”, a spus aceasta, menționând că ar fi câștigat alegerile.

Curtea Constituţională a României anunţase joi că cererile depuse privind anularea primului tur al prezidenţialelor urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor.

„Având în vedere solicitările reprezentanţilor mass-media cu privire la primirea unor petiţii şi cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României, Curtea Constituţională precizează că acestea au fost înregistrate şi urmează să fie examinate conform prevederilor constituţionale şi legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor”, se arată într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

În comunicat se mai precizează că, în această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale, Curtea poate examina contestaţii formulate de către candidaţii calificaţi în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Curtea Constituţională a primit joi patru sesizări în care se solicită anularea rezultatelor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Au depus sesizări în acest sens Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.