Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fostul ministru kazah al economiei,…

Fostul ministru kazah al economiei, Kuandîk Bișimbaev, a primit 24 de ani de închisoare pentru că și-a ucis soția

Colaj ZdG

Fostul ministru al economiei din Kazahstan Kuandîk Bișimbaev a fost condamnat luni, 13 mai, la 24 de ani de închisoare pentru că și-a ucis soția, în urma unui proces urmărit pe scară largă, pe care unii îl văd ca pe un test decisiv al promisiunii președintelui Kassym-Jomart Tokayev de a construi o societate mai dreaptă și mai echitabilă, scrie Reuters.

Imagini cutremurătoare difuzate în timpul procesului care a început în martie au arătat cum Kuandîk Bișimbaev, în vârstă de 44 de ani, lovea în mod repetat cu picioarele și pumnii o tânără și o târa de păr.

Femeia, Saltanat Nukenova, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită ulterior moartă. Bișimbaev a pledat nevinovat și a susținut în instanță că soția sa a murit din cauza rănilor autoprovocate.

Bișimbaev, care a ocupat funcția de ministru al economiei în perioada mai-decembrie 2016, a fost condamnat anterior la 10 ani de închisoare pentru luare de mită, dar a ieșit liber după mai puțin de trei ani datorită unei amnistii și a unei eliberări condiționate.

Kazahstanul, o națiune bogată în petrol cu 20 de milioane de locuitori, a cunoscut numeroase alte exemple de membri ai elitei care au scăpat nepedepsiți de diverse infracțiuni, o tendință care a alimentat neîncrederea publicului în sistemul juridic, notează sursa citată.

Violența domestică a devenit un subiect de actualitate în Kazahstan, unde datele guvernamentale arată că una din șase femei a fost victima violenței din partea unui partener de sex masculin.

ZdG a scris anterior că Kuandîk Bișimbaev, fost ministru al economiei din Kazahstan, era acuzat că și-a ucis soția cu deosebită cruzime, după ce a torturat-o timp de opt ore, în restaurantul vărului său. În apărarea sa, un expert kazah și doi specialiști ruși – Eduard Tumanov și Evgheni Kildyushov, au prezentat concluzii potrivit cărora Nukenova ar fi suferit o parte din leziunile la cap în urma căderilor de la propria înălțime, și nu a brutalitățiii soțului său.

Judecătoarea pe acest caz, Aizhan Kulbayeva, a refuzat să adauge la dosarul cauzei concluziile expertului kazah Abilkasim Tlemisov și ale celor doi așa-numiți specialiști ruși – Eduard Tumanov și Evgheni Kildiușov.

Anterior, expertul medico-legal, Eduard Tumanov, a analizat mai multe fotografii din orașul ucrainean Bucea după eliberare și, pentru a mușamaliza masacrul creat de ruși, acesta a declarat că fotografiile care arată civili morți pe străzi ar fi fost înscenate. Potrivit lui Tumanov, corpurile neînsuflețite ar fi fost aduse în mod special și întinse pe străzi. Aceste declarații ale lui Tumanov au fost reluate în mod activ de către propagandiștii ruși ca o dezmințire a crimelor comise de armata rusă în Ucraina.