Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane, condamnat la 10 ani de închisoare
Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru fapte de corupție, cu privarea de dreptul de a ocupa funcția de judecător pentru o perioadă de trei ani. Sentința a fost pronunțată miercuri, 14 iunie, de către un complet de judecată al Curții Supreme din Ucraina, transmite Unian.
De asemenea, judecătorii ucraineni au schimbat măsura preventivă în privința lui Ceaus. Astfel, acesta a fost transferat din arest la domiciliu în arest preventiv.
Avocații lui Ceaus au calificat sentința ca fiind nefondată. În același timp, procurorul de caz s-a declarat mulțumit de verdict și a spus că va decide dacă va depune sau nu recurs împotriva deciziei după ce va citi textul integral al sentinței.
Detalii despre cazul Ceaus
Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.
Din cauza imunității de judecător de care dispunea în acea perioadă, el nu a putut fi reținut imediat. În septembrie 2016, Rada Supremă a Ucrainei și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui Nicolai Ceaus în fața legii, însă autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.
Fostul judecător, care este cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. El s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă pe 12 octombrie 2017 a primit refuz.
Pe 3 aprilie 2021, s-a aflat despre răpirea lui Ceaus în R. Moldova. Iulian Balan, avocatul fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus, a anunțat, într-un live pe Facebook, că Ceaus a fost răpit la Chișinău de un grup înarmat de persoane.
Pe 5 aprilie 2021, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea lui Ceaus, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.
Tot pe 5 aprilie 2021, Serviciului de Informaţii şi Securitate a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea ex-judecătorului ucrainean, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. SIS susținea la acea vreme că monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu „organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor”.
În iulie 2021, presa ucraineană scria că ex-judecătorul Nicolai Ceaus, răpit la Chișinău, a fost găsit dezbrăcat într-o regiune din Ucraina. Ceaus le-ar fi furnizat oamenilor legii din Ucraina informații despre răpirea și încarcerarea sa.
- VIDEO/ Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus, răpit la Chișinău, apare într-un nou video în care spune că îi este frică pentru viața lui: „Am pregătit mai multe scrisori pentru prietenii mei”
- Mesajul președintei Sandu, după ce judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane, a fost răpit
- Reacția Serviciului de Informaţii şi Securitate cu privire la răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus
- Presa ucraineană scrie că ex-judecătorul Nicolai Ceaus, răpit la Chișinău, a fost găsit dezbrăcat într-o regiune din Ucraina
- Ex-judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, răpit la Chișinău, a fost plasat în arest la domiciliu