Finlanda a devenit oficial cel de-al 31-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice
Finlanda a devenit oficial membră a NATO. Astfel, Finlanda, care împarte cu Rusia o graniță de 1 300 de kilometri, este cel de-al 31-lea membru al Alianței Nord-Atlantice. Procesul de aderare a Finlandei la alianță s-a încheiat marți, 4 aprilie, când ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto a semnat ultimul document relevant, pe care i l-a înmânat secretarului de stat american Antony Blinken la sediul NATO din Bruxelles.
🇫🇮Finnish Foreign Minister Pekka #Haavisto has signed agreement on Finland’s membership of #NATO.
— KyivPost (@KyivPost) April 4, 2023
📷: #Finland at NATO pic.twitter.com/Pbsmj9hn6d
[LIVE SOON] 🔴 🎥 Watch #NATO Secretary General @jensstoltenberg at #Finland's handover of accession documents 🇫🇮 https://t.co/UKlN9k1Vm3
— Oana Lungescu (@NATOpress) April 4, 2023
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, și președintele finlandez, Sauli Niinistö, au susținut o conferință de presă comună după ratificarea aderării statului nordic. Jens Stoltenberg a declarat că este mândru să ureze Finlandei bun-venit ca membru cu drepturi depline al alianței, iar președintele Finlandei a declarat că „aderarea este o ușurare pentru noi toți, continuăm discuțiile pentru aderarea Suediei”.
În mai 2022, Finlanda și Suedia au depus cererile oficiale de aderare la alianța NATO, o decizie stimulată de invazia Rusiei în Ucraina, dar care s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei în ceea ce privește procesul de aderare.
La sfârșitul lunii martie 2023, Parlamentul turc a ratificat în unanimitate aderarea Finlandei la NATO. Candidatura finlandeză, aprobată de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputați polonezi. Finlanda împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră europeană (1.340 km), după Ucraina.
Situația rămâne delicată pentru Suedia, care se confruntă în continuare cu obiecții din partea Ankarei. Autoritățile turce au acuzat autoritățile de la Stockholm că adăpostesc „membri ai unor grupări teroriste” și au cerut extrădarea acestora.
„Suedia nu a făcut niciun pas pozitiv în ceea ce privește lista de teroriști”, a declarat Erdogan, referindu-se la cele peste 120 de cereri de extrădare din partea Ankarei.