Financial Times: „Ucraina și Rusia au elaborat un plan de pace pentru încheierea războiului”
Ucraina și Rusia au redactat o versiune a planului de pace, aceasta include 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești în cazul în care Kievul „renunță la ambițiile de aderare la NATO” și acceptă o limită asupra forțelor sale armate, scrie Financial Times.
Înțelegerea propusă, pe care negociatorii ucraineni și ruși au discutat-o pe larg luni, ar stipula ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia, potrivit surselor FT.
Natura garanțiilor occidentale pentru securitatea Ucrainei – și acceptarea lor față de Moscova – s-ar putea dovedi totuși a fi un mare obstacol în calea oricărui acord, la fel ca și statutul teritoriilor ucrainene confiscate de Rusia și împuterniciții săi în 2014. Un acord din 1994 care susținea securitatea ucraineană a eșuat.
Deși atât Moscova, cât și Kievul au declarat miercuri, 16 martie, că au făcut progrese în ceea ce privește termenii unui acord, oficialii ucraineni rămân sceptici. Președintele rus Vladimir Putin este pe deplin angajat în pace și își face griji că Moscova ar putea câștiga timp pentru a-și regrupa forțele și a-și relua ofensiva.
Mihailo Podolyak, un consilier principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, a declarat pentru Financial Times că orice înțelegere ar implica „retragerea trupelor Federației Ruse de pe teritoriul Ucrainei”. Ucraina și-ar menține forțele armate, dar ar fi obligată să rămână în afara alianțelor militare precum NATO și să nu găzduiască baze militare străine pe teritoriul său.
Purtătorul de cuvânt a lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat miercuri reporterilor că „neutralitatea Ucrainei după modelul Austriei sau Suediei ar fi un compromis”.
„Această opțiune este într-adevăr în discuție acum și este una care poate fi considerată neutră”, a spus Peskov. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a spus că „formulari absolut specifice” sunt „aproape de a fi convenite” în cadrul negocierilor.