Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Georgia riscă să piardă sprijinul UE. Deja a rămas mult în urma R. Moldova și a Ucrainei
Continuă protestele în capitala Georgiei, unde oamenii sunt nemulțumiți de proiectul de lege al „agenților străini”, despre care criticii spun că este inspirat dintr-o lege aprobată de Rusia în 2012. Manifestanții au aruncat cu pietre și obiecte incendiare, iar forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea. În acest context, Siegfried Mureșan, vicepreședintele PPE, a afirmat, într-un interviu pentru Digi24, că Georgia s-a îndepărtat considerabil de UE și riscă să piardă sprijinul acesteia dacă va continua cu „tendințele nedemocratice”.
„Georgia a fost un stat care a făcut progrese pe calea apropierii de UE în trecut, dar a rămas în urmă acum. Tocmai de aceea, anul trecut, UE a oferit Republicii Moldova și Ucrainei statutul de state candidate pentru aderarea la UE și nu i-a oferit acest statut Georgiei. Acolo existau deja probleme de anul trecut, iar acum acestea s-au agravat.
Vedem intimidări ale societății civile. Organizații care primesc mai mult de 20% finanțare din exterior, adică multe organizații care se ocupă de libertatea presei, de drepturile omului, care ajută persoanele refugiate din Ucraina, ar trebui să se înregistreze ca agenți străini, astfel riscă să fie aspru amendate. Acestea sunt intimidări a unor entități esențiale pentru democrație, nu este deloc în concordanță cu standardele europene și ceea ce autoritățile din Georgia fac periclitează parcursul european al țării. Georgia a rămas deja în urmă față de Rep. Moldova și Ucraina și riscă să rămână și mai mult în urmă. E foarte clar că ceea ce autoritățile fac nu se bucură de sprijinul oamenilor. Am văzut că oamenii își doresc în proporție majoritară ceea ce își doresc și cei din R. Moldova: modernizare la standardele europene, administrație publică competentă, spitale bune, școli bune, un mod de viață european.
Georgia riscă să i se retragă semnificativ sprijinul din partea UE. UE va ajuta în următoarele luni acele state care își respectă angajamentele, cel mai bun exemplu fiind Republica Moldova. Evident că așteptarea UE este ca oamenii să se poată exprima liber și niciun fel de încercare de intimidare a celor care ies în stradă nu ar fi acceptată de UE. Georgia riscă să i se retragă semnificativ sprijinul. Sper să nu se întâmple asta, pentru că și noi ne dorim în vecinătate state sigure, stabile și prospere”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-un interviu pentru Digi24.
Parlamentul Georgiei a adoptat, în prima lectură, un proiect de lege controversat privind „agenții străini”, despre care criticii spun că este inspirat dintr-o lege aprobată de Rusia în 2012. Sute de oameni au ieșit, pe 7 martie, pe străzile din Tbilisi pentru a protesta față de noua lege. Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva manifestanților. Protestele continuă și pe 8 martie.
Criticii au comparat legea cu una adoptată în Rusia în 2012 și care este folosită pentru a reprima societatea civilă rusă și presa independentă. Potrivit activiștilor, proiectul de lege dovedește că Georgia se schimbă către un regim autoritar, notează Reuters. În februarie, peste 60 de instituții de presă și grupuri ale societății civile au declarat că nu vor respecta legea dacă aceasta va fi adoptată.
Marți seara, pe 7 martie, președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, care se află într-o vizită oficială în SUA, a promis că va bloca prin veto legea privind „agenții străini”.
Ucraina a anunțat că depune cerere de aderare la UE pe 28 februarie 2022, la patru zile de la invadarea ei de către Rusia. Cererea a fost prezentată de președintele Volodimir Zelenski pe 1 martie. Georgia și R. Moldova au făcut anunțuri similare pe 3 martie. Pe 23 iunie, Consiliul European a acordat Ucrainei și R. Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la UE, iar Georgiei i-a fost acordată „perspectiva europeană”.