Estonia solicită Europei să interzică TikTok, urmând exemplul SUA: „Nu este un mijloc de informare în masă, ci o armă de influență”
Ministrul eston de Externe, Margus Tsahkna, a declarat că Europa ar trebui să ia în considerare interzicerea aplicației chineze TikTok, urmând exemplul Statelor Unite, relatează radiodifuzorul estonian ERR, citat de Evropeiskaia Pravda.
În ultimii ani, Europa a văzut TikTok folosit pentru a răspândi dezinformare, știri false și pentru a influența rezultatele alegerilor, a declarat Tsakhna.
„Cel mai frapant exemplu a avut loc cel mai recent în România, unde rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au fost anulate după ce s-a stabilit că Rusia a intervenit în alegeri printr-o campanie online masivă”, a spus el.
Oficialul eston a subliniat că aplicații precum TikTok nu oferă informații „echilibrate”, ci diseminează efectiv informații tendențioase.
„TikTok nu este un mijloc de informare în masă, ci o armă de influență”, este sigur el.
Ministrul a menționat că TikTok colectează „o mulțime” de date despre utilizator, dar nu este clar cine are acces la aceste date.
„Deoarece TikTok este deținut de o companie chineză, există îngrijorări legitime că datele ar putea ajunge în mâinile autorităților chineze. Anuarul serviciilor de informații externe de anul trecut a afirmat, de asemenea, că TikTok colectează o cantitate mare de informații care ar putea fi utile pentru colectarea de informații, extorcare și atacuri cibernetice”, a subliniat ministrul de externe.
Prin urmare, acesta a punctat că o interdicție asupra TikTok ar trebui să fie luată în considerare și în Europa, având în vedere riscurile de securitate.
Sâmbătă, 18 ianuarie, aplicația TikTok a fost dezactivată în Statele Unite, cu mai puțin de două ore înainte de intrarea în vigoare a interdicției.
Președintele american Donald Trump a declarat că va amâna „probabil” interdicția TikTok cu 90 de zile după ce își va prelua mandatul la 20 ianuarie. Acesta a menționat că nu a luat încă o decizie finală.