Erdogan anunță că a ajuns la un acord cu Putin privind înființarea unui „hub gazier” în Turcia
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri, 19 octombrie, despre un acord cu liderul rus Vladimir Putin privind înființarea unui hub de gaze în Turcia, pentru a furniza combustibil rusesc în Europa, scrie presa rusă.
„Acum, Europa se gândește cum să se asigure cu energie în iarna viitoare. Din fericire, nu există o astfel de problemă în Turcia. Mai mult, sper ca Turcia să devină centrul aprovizionării cu gaze naturale. La ultima noastră întâlnire cu domnul Putin, am convenit să stabilim un hub de gaze în Turcia. După cum a anunțat el (Putin n. red.), Europa va putea primi gazele naturale prin Turcia”, a declarat Erdogan pe 19 octombrie.
Vladimir Putin a propus pe 12 octombrie crearea unui centru internațional de distribuție a gazelor naturale în Turcia, în urma avarierii gazoductului Nord Stream din Marea Baltică şi în condițiile în care livrările de gaz rusesc spre Europa sunt puternic afectate de sancțiunile occidentale impuse Rusiei, Uniunea Europeană analizând posibilitatea unei plafonări a prețurilor la gaze în fața scumpirii facturilor energetice provocată de ofensiva rusă în Ucraina.
Putin a subliniat în timpul întâlnirii cu Erdogan că Turcia este în prezent „cea mai fiabilă rută de aprovizionare a Europei” prin intermediul gazoductului Turk Stream, care transportă gaz rusesc către Turcia şi mai multe țări din sudul şi sud-estul Europei. Turk Stream, care trece pe fundul Mării Negre, poate transporta până la 31,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Bulgaria, Grecia, Serbia, România, Ungaria şi Macedonia de Nord sunt alimentate pe această rută.
La sfârșitul lunii septembrie 2022, la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică au avut loc explozii puternice care au provocat patru scurgeri. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia în septembrie 2022. Noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a încercat să medieze între Moscova şi Kiev de când Vladimir Putin a invadat Ucraina pe 24 februarie. Erdogan a obținut un progres diplomatic atunci când, împreună cu Națiunile Unite, a intermediat un acord în iulie care a permis reluarea exporturilor comerciale de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră pe care Rusia le blocase.