Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După ce a criticat ideologiile…

După ce a criticat ideologiile progresiste, Fico a lăudat vizitele lui Orban la Moscova: „Dacă sănătatea mi-ar fi permis, mi-ar fi plăcut foarte mult să mă alătur lui”

Sursă: g4media.ro

În timp ce cataloghează ideologia progresistă drept „otravă” și „cancer”, liderul slovac, Robert Fico, își onorează strămoșii culturali slavi, în prima ieșire publică de la atac – analiză Politico.

Premierul slovac Robert Fico a apărut în public vineri seară pentru prima dată de când a fost împușcat în urmă cu aproape două luni, ținând un discurs în care a celebrat rădăcinile slave și creștine ale țării, la Castelul Devín din afara capitalei Bratislava, relatează Politico.

După ce a criticat ideologiile progresiste în discursul său de 20 de minute, Fico a lăudat vizitele din această săptămână ale lui Viktor Orbán la Kiev și Moscova, unde premierul maghiar s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și cu președintele rus Vladimir Putin.

Vizita lui Orbán la Moscova, în special, a atras condamnarea tuturor liderilor UE, însă Robert Fico nu a fost printre critici.

„Dacă sănătatea mi-ar fi permis, mi-ar fi plăcut foarte mult să mă alătur lui”, a declarat premierul slovac, potrivit Politico.

Fico a fost împușcat de patru ori la 15 mai de un agent de securitate pensionat, Juraj Cintula, care a declarat că se opune politicilor guvernului Fico, inclusiv desființarea Biroului procurorului special, care se ocupa de cele mai grave infracțiuni de corupție, și oprirea ajutorului militar pentru Ucraina.

Totodată, Politico scrie că Fico a petrecut săptămâni întregi în spital și este de așteptat să suporte consecințe pe termen lung asupra sănătății.

Cintula, în vârstă de 71 de ani, care risca deja 25 de ani de închisoare pentru tentativă de omor dacă era găsit vinovat, riscă acum închisoarea pe viață după ce acuzațiile sale au fost majorate, miercuri, 3 iulie, la un atac terorist.

Securitatea a fost strictă la evenimentul de vineri de la Castelul Devín, la care au participat miniștri, parlamentari, ambasadori și alți invitați verificați. Fico a fost condus cu limuzina în curtea castelului și a fost ovaționat în picioare de public. Discursul său a fost televizat pentru public și mass-media, care au fost ținute dincolo de zidul castelului. Fico a părăsit castelul imediat după discursul său.

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. El a fost transportat la spital