Duma de Stat a adoptat proiectele de lege privind interzicerea publicării informațiilor despre forțele de ordine și dreptul de a recunoaște cozile, formate pentru dreptul la pichetare, drept un miting
Duma de Stat a Rusiei a adoptat în lectura a treia, finală, un proiect de lege cu privire la posibilitatea de a interzice eliberarea de informații, inclusiv de proprietate, despre judecători, procurori, ofițeri ai Comitetului de Anchetă (CA), Serviciului Federal de Securitate (SFS), indiferent de existența unei amenințări iminente în adresa securității lor. Documentele sunt publicate pe situl sistemului de asigurare a activității legislative, scrie Novaya gazeta.
Proiectul de lege a fost propus de deputații Dmitri Vyatkin și Vasili Piskarev din „Rusia Unită”, și de Dmitri Savelev, deputat din partea PLDR.
Potrivit documentului introdus în Duma de Stat, deputații propun să fie stabilită o interdicție privind eliberarea informațiilor despre viața privată a forțelor de ordine
„Indiferent de existența unei amenințări iminente de securitate”
cu excepția cazului în care forțele de ordine sunt de acord să emită informații. În actuala redacție a legii, o astfel de interdicție este prevăzută doar în cazul în care viața sau sănătatea unui ofițer al forțelor de ordine sau a unui funcționar este în pericol.
Modificările sunt operate în Legea cu privire la protecția de stat a judecătorilor, a funcționarilor organelor de drept și de control. Noile măsuri se aplică în cazul judecătorilor, procurorilor, anchetatorilor, ofițerilor SFS și CA și organelor afacerilor interne, precum și angajaților din Garda de Stat, altor ofițeri de forță și apropiaților lor.
De asemenea, Duma de Stat a adoptat în lectura a treia amendamente la Legea cu privire la adunări, mitinguri, demonstrații, procesiuni și pichetări.
Proiectul de lege a fost propus de deputatul Vyatkin din „Rusia Unită”. Potrivit proiectului de lege, la examinarea unor dosare concrete instanțele judecătorești vor putea recunoaște drept mitinguri „participarea mai multor persoane la astfel de acte de pichetare”. De asemenea, la aceste mitinguri jurnaliștii vor trebui să poarte semnul reprezentantului mass-media, „stabilit de Roskomnadzor” și coordonat cu MAI, Rosgvardia și Uniunea Jurnaliștilor, la fel, este interzisă ascunderea acestui semn.