Dosarul unui cetățean moldovean care ar fi luptat timp de patru ani de partea forțelor armate ale regiunii separatiste Donețk din Ucraina, trimis în judecată
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță vineri, 26 august, trimiterea în judecată a dosarului de învinuire a unui bărbat din Ungheni pentru mercenariat în favoarea autorităților nerecunoscute din regiunea Donețk a Ucrainei.
Potrivit autorităților, acesta are vârsta de 34 de ani și are în prezent domiciliul în Strășeni. Procurorii PCCOCS i-au formulat și prezentat învinuirea pentru comiterea infracțiunii de mercenariat, în perioada 2016-2020, care ar fi servit scopului de violare a integrității teritoriale a statului vecin, Ucraina și la „menținerea pretinsei statalități a regiunii secesioniste a Donețkului”.
Potrivit legii, activitatea de mercenariat se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, bărbatul se prevalează de prezumția nevinovăției.
(VIDEO) Mercenari din Moldova pe frontul ruso-ucrainean
Ziarul de Gardă a scos la iveală în anul 2016 faptul că pe front, de partea separatiștilor, luptau și mulți cetățeni ai R. Moldova.
Dorința de a trăi o aventură, goana după statutul de erou sau chiar banii și promisiunea că tot ce obții din tâlhării e al tău, astfel motivați, tineri moldoveni, ajungeau să fie mercenari, adică să lupte într-un război care nu le aparține și pe care adesea nu-l prea înțelegeau.
Mai mult decât atât, tinerii implicați în lupte de partea separatiștilor pentru bani, sau din convingeri ideologice, nici măcar nu ascundeau ceea ce fac. Pe paginile de pe rețelele de socializare, aceștia afișau fotografii în care făceau paradă de arme. Ei au postat imagini din timpul operațiunilor sau chiar copii ale actelor primite de la autoritățile republicilor nerecunoscute Lugansk și Donețk.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.