Donald Trump cel Singur. Cele „13 zile de pericol” în care se mai află democrația din SUA. Rusia, China, Iran și Venezuela jubilează – ANALIZĂ
America încă mai are de înfruntat „13 zile de pericol” înainte de plecarea efectivă a lui Donald Trump de la Casa Albă, care și-a provocat susținătorii să comită un veritabil act de insurecție, prin luarea cu asalt a Capitoliului, chiar în momentul în care Congresul SUA certifica victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, se arată într-o analiză CNN.
În timp ce republicanii iau în calcul demiterea lui Trump, pe motiv de sănătate psihică, cei mai apropiați consilieri ai lui Trump încep să îl abandoneze ori să-l evite ca pe un „ciumat”, informează Axios.
Scenele de violență din Congres au provocat reacții ironice și chiar batjocoritoare din partea Rusiei, Chinei, Iranului ori Venezuelei, conform Reuters și Agerpres.
„Și-a ieșit complet din minți”, a declarat pentru CNN, sub protecția anonimatului, o sursă apropiată lui Donald Trump.
După confirmarea în Congresul SUA a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențțiale, Trump a anunțat că va asigura un transfer pașnic de putere „chiar dacă nu sunt total de acord cu rezultatul alegerilor, iar faptele mă susțin”, după cum a adăugat președintele încă în exercițiu.
Conform Axios, această simplă declarație a fost rezultatul mai multor ore de eforturi ale consilierilor lui Trump, care au încercat să îl facă pe acesta să accepte realitatea.
„Oricine se află acum într-un birou federal trebuie să stea cu ochii pe Donald Trump, deoarece gândește și se comportă într-un mod irațional în aceste momente”, a spus pentru CNN Douglas Brinkley, istoric american specializat în mandatele președinților SUA.
Discuțiile privind o posibilă înlăturare imediată din funcție a lui Donald Trump, se poartă chiar de către republicani de data aceasta în jurul celui de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a cabinetului să îl declare pe preşedinte „inapt” să îşi exercite funcţiile.
Some cabinet members are holding preliminary discussions about invoking the 25th amendment to force Trump’s removal from office, a source familiar with the matter tells CNN. It’s unclear whether the effort would ultimately be successful at this stage.
— Jim Acosta (@Acosta) January 7, 2021
Deși nu este încă foarte clar dacă republicanii vor trece, efectiv, de la vorbe la fapte și vor putea duce acest demers până la capăt, semnalul este unul foarte clar și arată îngrijorarea existentă chiar în rândurile Partidului Republican vizavi de atitudinea lui Trump care acum, rămas singur și abandonat, nu mai are nimic de pierdut.
Și tocmai asta îl face pe Trump să fie încă extrem de periculos.
Scenele din Capitoliul SUA, pretextul pentru Rusia, China & co. să critice „fragila democrație occidentală”
Gravele incidente petrecute în timpul luării cu asalt de către simpatizanții lui Trump a clădirii Capitoliului, veritabil simbol al democrației americane, au provocat reacții ironice și chiar batjocoritoare din partea Rusiei, Chinei, Iranului, Venezuelei sau Turciei.
Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dimitri Polianski a comparat, conform Reuters, situația din Washington cu protestele Maidanului din Ucraina, din 2014.
„Imagini de tipul Maidan vedem acum în (Washington) DC”, a declarat Polianski, într-o postare publicată pe Twitter.
De asemenea, China a comparat asaltul asupra Capitoliului cu protestele pro-democrație din Hong Kong, când demonstranții au luat cu asalt Consiliul Legislativ.
Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat:
„Ne dorim, de asemenea, ca poporul american să se poată bucura de pace, stabilitate și securitate cât mai curând posibil”
Mass-media și internauții din China au profitat de haosul de miercuri din capitala SUA și au ironizat incidentele de la Capitoliu, definindu-le drept „karma” și „o răsplată” pentru susținerea pe care Washingtonul a oferit-o mișcărilor de protest globale.
„SUA gustă karma propriilor standarde duble după ce o gloată pro-Trump a asaltat Capitoliul”, afirmă ziarul Global Times, susținut de Partidul Comunist, citând comentariile utilizatorilor de internet chinezi.
„SUA își gustă propriile medicamente după ce a incitat la haos în întreaga lume sub pretextul libertății și democrației”, a mai scris publicația.
Până și Venezuela a condmanat „polarizarea politică a violențelor” și și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la „actele de violenţă care au loc în oraşul Washington, Statele Unite”.
„Cu acest episod nefericit, Statele Unite suferă acelaşi lucru pe care l-au generat în alte ţări cu politicile lor agresive”, se arată într-un comunicat al guvernului venezuelean.
Președintele iranian Hasan Rohan a avertizat asupra ascensiunii „populismului”, după tulburările de la Washington și l-a calificat pe Donald Trump drept un „analfabet”, „bolnav” și „populist”, conform Agerpres.
„Ce am observat în SUA ieri seară şi astăzi a arătat, în primul rând, cât este de vulnerabilă şi fragilă democraţia occidentală, precum şi că, în aceste ţări, în pofida progresului ştiinţei şi tehnologiei, există mult populism”, a declarat Rouhani într-un mesaj transmis de televiziunea de stat din Iran.
Ministrul turc de externe și-a exprimat și el „îngrijorarea” față de violențele din Washington și a făcut un apel „la calm și rațiune” și le-a sugerat cetățenilor turci să „evite mulțimile și zonele unde au loc proteste”.
Sursa: CNN, Reuters, Axios, Agerpres, Digi24