Serviciile secrete ucrainene au publicat o listă a rușilor implicați în „masacrul de la Bucha”
Serviciile secrete ucrainene au obținut și au făcut publică o listă a soldaților ruși ai Brigăzii 64 de puști motorizate care, potrivit autorităților ucrainene, au comis crime de război împotriva poporului ucrainean în orașul Bucha, regiunea Kiev.
„Fiecare ucrainean ar trebui să le știe numele! Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a primit o listă cu militarii Brigăzii 64 de puști motorizate care au comis crime de război împotriva poporului ucrainean în orașul Bucha”, se menționează în nota publicată de Ministerul ucrainean al Apărării.
Lista soldaților ruși care, potrivit serviciilor secrete ucrainene, au comis atrocități împotriva poporului ucrainean la Bucha:
Autoritățile ucrainene susțin că toți criminalii de război vor fi trași la răspundere pentru crimele comise împotriva populației civile din Ucraina.
Tragedia de la Bucha: ceea ce se știe
Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, 3 aprilie, că sute de oameni au fost uciși de armata rusă în orașele de lângă Kiev, care se aflau anterior sub ocupația temporară a rușilor.
Unii oameni au fost împușcați chiar pe drumuri, iar cadavrele au fost lăsate pe străzi. Mulți dintre decedați aveau mâinile legate cu o panglică albă, au mai menționat autoritățile de la Kiev.
Tot autoritățile ucrainene spun că a fost găsit cadavrul șefului dispărut anterior al satului Motyzhin, districtul Buchansky. Lângă el, morți au fost găsiți și soția și fiul acestuia.
Atrocitățile nu se opresc aici. Autoritățile de la Kiev au mai anunțat că femei și copii au fost violați și apoi uciși, iar pentru a șterge urmele rușii au incendiat corpurile neînsuflețite.
În spațiul public au apărut fotografii din satelit ale gropilor comune din Bucha.
Ministerul Apărării al Federației Ruse neagă implicarea soldaților ruși în crimele de la Bucha, argumentând că filmările din Bucha și din alte orașe ar fi „o provocare a radicalilor și un montaj”. La 1 aprilie, ministerul rus a anunțat public o „curățare” a așezărilor.
Comunitatea mondială este revoltată de noile dovezi privind tratamentul Rusiei asupra civililor din Ucraina. Secretarul britanic de externe Elizabeth Truss a scris pe Twitter că este șocată de filmările în care apar oameni uciși și abandonați pe străzi.
Cancelarul german Olaf Scholz a promis sancțiuni și mai mari împotriva Rusiei, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat susținerea pentru Ucraina și a promis o pedeapsă echitabilă pentru cei responsabili.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care ziua de 4 aprilie 2022 este declarată zi de doliu în toată țara. Doliul este instituit întru comemorarea tuturor victimelor războiului declanșat de către Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, și în „semn de profundă compasiune și solidaritate față de poporul ucrainean”.