Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ Raportul Guvernului Canadei: autoritățile…

DOC Raportul Guvernului Canadei: autoritățile iraniene sunt pe deplin responsabile de doborârea zborului 752 al Ukraine International Airlines, care a luat viața a 176 de oameni nevinovați

Relatives of the flight crew members of the Ukraine International Airlines Boeing 737-800 plane that crashed in Iran, mourn at a memorial at the Boryspil International airport outside Kiev, Ukraine January 8, 2020. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Guvernul Canadei învinuiește imprudența iraniană pentru doborârea în anul 2020 a zborului 752 al Ukraine International Airlines. Declarația se bazează pe un raport elaborat de echipa canadiană de examinare și evaluare criminalistică, condusă de fostul director adjunct al CSIS, Jeff Yaworski, inființată de Guvernul Canadei și mandatată ​​să analizeze toate informațiile disponibile despre zborul PS752. 

Prim ministrul Canadei, Justin Trudeau, ministrul Afacerilor Externe, Marc Garneau și ministrul Transporturilor, Omar Alghabra au venit joi, 24 iunie, cu o declarație cu privire la publicarea raportului Guvernului Canadei intitulat „The Downing of Ukraine International Airlines Flight 752: Factual Analysis”:

„Guvernul Canadei a lansat un raport care confirmă faptul că autoritățile civile și militare iraniene, prin deciziile, acțiunile și omisiunile lor, sunt pe deplin responsabile de doborârea zborului PS752, care a luat în mod tragic viața a 176 de persoane nevinovate, inclusiv 55 de cetățeni canadieni, 30 de rezidenți permanenți și mulți alții. Raportul evidențiază nesăbuința, incompetența și lipsa de respect a autorităților iraniene față de viața umană. De asemenea, concluzionează că relatarea oficială a Iranului asupra evenimentelor este nedefinită, înșelătoare, superficială și ignoră în mod deliberat factorii cheie”.

Potrivit raportului, autoritățile iraniene au poziționat sistemele antiaeriene în alertă maximă lângă un aeroport civil, fără a implementa protecții de bază, cum ar fi închiderea spațiului aerian peste Teheran sau notificarea companiilor aeriene. Toate avioanele care zburau sau ieșeau de pe aeroportul din Teheran în acea noapte erau expuse riscului, inclusiv patru zboruri civile care au decolat înainte de zborul PS752, cu sute de pasageri la bord. 

Totalitatea informațiilor disponibile determină echipa criminalistică să concluzioneze că Iranul a urmărit mai multe ținte, dar nu a putut face diferența între avioanele de pasageri și amenințările legitime.

Familiile și persoanele dragi ale victimelor merită o explicație completă a alegerii periculoase și deliberate a Iranului de a-și menține spațiul aerian deschis și o contabilitate completă a instruirii și procedurilor de comandă și control ale armatei iraniene pentru operațiunile antiaeriene. Iranul nu a abordat numeroasele deficiențe identificate de echipa criminalistică

Iranul datorează aceste răspunsuri lumii, deoarece fără ele, nicio țară, companie aeriană sau pasager nu poate avea încredere în siguranța spațiului aerian iranian.

Pe 8 ianuarie 2020, un boeing care opera zborul 752 al Ukraine International Airlines, zbor programat de pasageri de la Teheran spre Kiev, a fost doborât la câteva minute după ce a decolat din Teheran, cu o rachetă iraniană sol-aer. Toți cei 176 de pasageri și echipajul au decedat.

Inițial, autoritățile iraniene au negat că ar fi doborât avionul, precizând că a existat o eroare tehnică la aeronavă, însă pe 11 ianuarie 2020, Corpul Gărzii Revoluționare a admis că a doborât aeronava, identificându-l în mod eronat ca o țintă ostilă.