Liderii celor cinci grupuri politice din Parlamentul European cer testare gratuită, pentru a nu-i discrimina pe cei nevaccinați, odată cu introducerea pașapoartelor COVID-19
Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au trimis o scrisoare comună către președinția portugheză a Consiliului UE, în care își declară îngrijorarea privind blocarea negocierilor dintre statele membre pentru propunerea de regulament asupra certificatului european COVID-19, așa-numitul pașaport verde. Ei propun o serie de soluții pentru obținerea unui consens, printre care și testarea gratuită, pentru a nu-i discrimina pe cei nevaccinați. Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe și unul dintre semnatarii scrisorii, a postat un mesaj pe pagina lui de Facebook, în care anunță despre acest fapt.
Președinții celor cinci grupuri din Parlamentul European cer găsirea rapidă a unui compromis, avînd în vedere că se apropie vara și perioada concediilor și a vacanțelor.
Ei propun și o soluție pentru a se evita discriminarea persoanelor nevaccinate: introducerea testelor gratuite.
„Cerem ca joi, când șefii de state și guverne din UE se reîntâlnesc pentru a găsi o soluție, să se țină cont de poziția Parlamentului European asupra unor puncte esențiale care să ajute cetățenii Uniunii să își recâștige libertățile dinaintea crizei sanitare.
Odată cu introducerea certificatului, testarea să fie gratuită și finanțată prin Instrumentul pentru Sprijin de Urgență de la nivel european. Avem nevoie de o soluție comună pentru toți cetățenii UE. Odată cu introducerea certificatului, trebuie evitată discriminarea pentru cei nevaccinați prin oferirea de alternative precum testarea gratuită. (…) Cât timp decidem să avem o abordare comună la nivelul UE, restricțiile naționale ar trebui introduse doar în condiții clar stabilite. Altfel, certificatul european își pierde relevanța. (…) Ne dorim ca în Consiliu să fie găsită o soluție de compromis care să țină cont de poziția Parlamentului, pentru că ea reflectă puncte de vedere diverse din toate statele Uniunii prin mandatul primit de membrii aleși ai PE„, se arată în mesajul liderului grupului Renew Europe.
Parlamentul European și-a adoptat la finele lunii aprilie poziția de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulație în Europa în timpul pandemiei.
Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului.
Eurodeputații au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate și din motive economice, țările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.
Uniunea Europeană (UE) a decis miercuri, 19 mai, să își deschidă frontierele pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 din afara Uniunii, inclusiv din Marea Britanie, pentru vacanțe și vizite, a anunțat un purtător de cuvânt de la Bruxelles, citat de Washington Post.
Ambasadorii UE au recomandat schimbarea regulilor astfel încât să fie permise călătoriile ne-esențiale ale celor care sunt vaccinați cu ambele doze sau cu o singură doză în cazul vaccinului Johnson&Johnson, dar este vorba doar de vaccinurile aprobate pe teritoriul Uniunii Europene.
Persoanele vaccinate cu seruri din Rusia și China nu vor avea dreptul la călătorii ne-esențiale în Europa.
Decizia ambasadorilor trebuie aprobată și oficial, dar acest lucru este doar o formalitate. Purtătorul de cuvânt nu a specificat însă și data de la care vor fi permise călătoriile în UE.