CtEDO declară inadmisibilă cererea lui Filip Kirkorov privind interdicția de intrare în Lituania. Motivul pentru care artistul rus se judecă cu Poliția de Frontieră a R. Moldova
Artistul rus Filip Kirkorov, care susține așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina, are în continuare interdicție de intrare în Lituania. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) i-a declarat drept inadmisibilă cererea depusă de acesta în legătură cu măsura aplicată de autoritățile lituaniene. Hotărârea a fost pronunțată joi, 18 aprilie.
După ce în 2021 i-a fost interzis accesul pe teritoriul Lituaniei, cântărețul s-a adresat la Curtea de la Strasbourg. Potrivit lui Daniel Goinic, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), care s-a expus pe marginea cazului, Kirkorov a obiectat că autoritățile lituaniene nu au reușit să explice motivele pentru care activitățile sale au fost caracterizate drept o amenințare la adresa securității naționale. De asemenea, el afirmat că interdicția a fost un mijloc de a cenzura opiniile sale politice și că a pierdut venituri și a trebuit să ramburseze biletele de la concertele anulate.
Curtea de la Strasbourg a convenit că interdicția era legată de libertatea sa de exprimare și de opiniile lui Kirkorov. Cu toate acestea, autoritățile lituaniene au demonstrat credibil că interdicția era necesară în interesul securității naționale, siguranței publice și prevenirii tulburărilor, afirmă Daniel Goinic.
„(…) Curtea a analizat dovezile prezentate, inclusiv acțiunile lui Kirkorov în Crimeea. A observat că „diverse mijloace de propagandă au fost utilizate de Rusia în statele baltice: televiziunea, trolli, site-uri de internet, rețele sociale, filme și cântăreți de muzică populară care veneau din Rusia pentru a da concerte. Propaganda a vizat inițial comunitățile locale, dar a fost destinată și influențării unui public mai larg: vorbitorii de limbă rusă sau si cei care tânjeau după era „glorioasă a Uniunii Sovietice”.
În ceea ce privește pierderea banilor din bilete, Curtea a observat că Kirkorov nu a inițiat nicio acțiune pentru daune în instanțele civile lituaniene. Deci, nu și-a epuizat căile de atac interne (…). Nu că aș subsemna automat constatările Curții. Totul este ascuns în detalii și argumente. Decizia dată nu înseamnă că toate persoanele „incomode” guvernelor ar putea fi interzise pe motive de securitate. Acest tip de interdicție nu are nimic de-a face cu vina colectivă a rușilor! Este doar o interdicție pentru exponentul actualului regim rus”, a declarat directorul de program la CRJM într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Anterior, Kirkorov, cetățean ruso-bulgar, a contestat în instanță decizia autorităților lituaniene, argumentând că este artist și că nu este interesat de politică. Recursul lui Kirkorov a fost în cele din urmă respins de Curtea Supremă Administrativă din Lituania, care a evidențiat că interdicția nu a fost disproporționată, Kirkorov neavând legături familiale, sociale sau economice în Lituania.
Filip Kirkorov, interzis în statele baltice
În ianuarie 2021, autoritățile lituaniene din domeniul migrației, la cererea Ministerului Afacerilor Externe, i-au interzis lui Kirkorov intrarea în țară pentru o perioadă de cinci ani. Autoritățile de la Vilnius au remarcat că artistul era un instrument de „soft power” pentru propaganda Rusiei în statele din fosta Uniune Sovietică. De asemenea, au constatat că, prin concertele pe care le susținea în mod regulat în Crimeea, acesta susținea politica de agresiune a statului rus, notează Deutsche Welle.
Artistului rus i-au fost aplicate interdicții de intrare în țară în Letonia și Estonia. De asemenea, și autoritățile din Ucraina l-au declarat drept o amenințare la adresa securității țării.
Kirkorov a câștigat mai multe premii de-a lungul carierei sale, inclusiv titlul de „Artist al Poporului din Rusia” în 2008. În ciuda succesului său, acesta este catalogat drept o figură controversată. În 2019, el a fost criticat pentru că a interpretat un cântec la un concert din Azerbaidjan care a fost perceput ca fiind o batjocură la adresa genocidului armean. Recent, el a făcut parte dintr-un grup de vedete din industria rusă de divertisment care a fost criticat pentru că a participat la o petrecere controversată la Moscova.
Kirkorov se judecă cu Poliția de Frontieră a R. Moldova
Cu doi ani în urmă, Filip Kirkorov a primit refuz de intrare în R. Moldova. Poliția de Frontieră declara în acea perioadă că, fiind supus controlului, conform protocoalelor stabilite, acesta nu întrunea condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat. Pe 19 iunie 2020, Kirkorov urma să cânte la un concert organizat de Veaceslav Valico, cel care a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Evenimentul însă a fost anulat.
Ulterior, Filip Kirkorov, care susține agresiunea rusă în Ucraina, a contestat la Judecătoria Chișinău decizia Poliției de Frontieră a R. Moldova de a-i refuza intrarea în țară. Până acum au fost programate două două ședințe de judecată, însă niciuna n-a avut loc, „din motivul lipsei grefierului”, potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată. Următoarea ședință de judecată este programată pentru data de 15 mai 2024.