Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DOC/ Ce se întâmplă în…

DOC Ce se întâmplă în cazul în care președintele Republicii Belarus va fi asasinat. Aleksandr Lukașenko s-a asigurat și a semnat un decret în acest sens

Alexandr Lukașenko, președintele Republicii Belarus

Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko a semnat un decret „cu privire la protecția suveranității și a ordinii constituționale”.

Documentul prevede că, în cazul morții șefului statului ca urmare a unei tentative de asasinat, săvârșirea unui act de terorism, agresiune externă sau alte acțiuni violente, toate instituțiile statului și reprezentanții acestora acționează în conformitate cu deciziile Consiliului de Securitate, ședințele fiind prezidate de prim-ministru.

Totodată, pe teritoriul țării se introduce imediat stare de urgență sau este impusă legea marțială, iar Consiliul de Securitate stabilește o listă de măsuri.

Deciziile luate de Consiliul de Securitate sunt obligatorii pentru toți și sunt implementate necodiționat.

Decretul a intrat în vigoare din momentul semnării lui.

Prim-ministrul Republicii Belarus a fost numit de șeful statului, în decembrie 2014.

Aleksandr Lukașenko este președintele Republicii Belarus din 1994. Considerat ultimul dictator al Europei, Lukașenko conduce Belarus de peste 26 de ani și a fost declarat câștigător în toate alegerile prezidențiale care au avut loc în această țară după prăbușirea Uniunii Sovietice. Uniunea Europeană dar și alte instituții și observatori internaționali au criticat constant aceste scrutinuri ca nefiind nici democratice, nici libere, fiecare dintre ele fiind câștigate de Lukașenko cu scoruri de peste 80 la sută.