Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Dmitri Utkin, mâna dreaptă a…

Dmitri Utkin, mâna dreaptă a lui Prigojin, a fost înmormântat discret lângă Moscova

Sursa: Reuters

Cofondatorul și comandantul militar al grupului de mercenari ruși Wagner a fost înmormântat joi în apropiere de Moscova. Acesta a murit în „accidentul” de avion în care și-a pierdut viața și șeful său, Evgheni Prigojin.

Dmitri Utkin, în vârstă de 53 de ani, al cărui pseudonim „Wagner” a dat numele armatei private, a fost înmormântat la Mîtișci, la periferia capitalei, în cadrul unei ceremonii izolate de poliția militară rusă, potrivit informațiilor apărute pe canale de Telegram.

Înainte de a contribui la fondarea grupului Wagner în calitate de mână dreaptă din umbră a lui Prigojin, Utkin a servit ca ofițer al forțelor speciale în cadrul serviciului de informații militare GRU, unde a deținut gradul de locotenent-colonel, scrie Reuters.

El a luptat pentru ca Wagner să sprijine campaniile militare ale Moscovei în Siria și Ucraina și a fost fotografiat în 2016 la Kremlin cu președintele Vladimir Putin.

La sfârșitul lunii iunie, o sursă a declarat pentru Reuters că Utkin a fost liderul unui convoi înarmat de soldați care a înaintat spre Moscova pentru a susține cererea lui Prigojin ca liderii militari să demisioneze din cauza eșecurilor în războiul din Ucraina.

Revolta de scurtă durată a reprezentat cea mai mare provocare la adresa puterii lui Putin de când acesta a ajuns președinte în 1999, determinându-l pe Putin să îi acuze pe autorii acesteia de „trădare” și de „înjunghiere pe la spate”.

Utkin, Prigojin și șeful logisticii Wagner, Valeri Chekalov, se numără printre cele 10 persoane care au murit când avionul privat Embraer Legacy 600 al lui Prigojin s-a prăbușit la nord de Moscova pe 23 august.

Mulți critici ai lui Putin au murit în circumstanțe neclare în timpul celor 23 de ani de mandat al acestuia sau au scăpat la limită de moarte.

Kremlinul spune că vor fi investigate toate cauzele posibile ale prăbușirii, inclusiv scenariul că aeronava a fost doborâtă. Acesta a respins ca fiind o „minciună absolută” sugestia că Putin ar fi ordonat moartea lui Prigojin și a oamenilor săi.

După ce o înțelegere a pus capăt revoltei, Utkin a declarat într-un discurs adresat luptătorilor Wagner: „Acesta nu este sfârșitul. Acesta este doar începutul celei mai mari lucrări din lume care va fi realizată foarte curând”, adăugând în engleză: „Și bine ați venit în iad!”.

Șeful Wagner Evgheni Prigojin a fost înmormântat marți, în mod privat, într-un cimitir de la periferia Sankt Petersburgului, la șase zile după ce a murit într-un „accident” de avion.

Înmormântarea a avut loc departe de lumina reflectoarelor mass-media.