Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Direcția principală de informații a…

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei: „Rusia pregătește un atac terorist asupra Centralei Nucleare de la Cernobîl pentru a da vina pe Ucraina”

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a anunțat vineri, 11 martie, printr-un mesaj pe Facebook că Rusia pregătește un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl pe care va încerca să îl pună pe seama Ucrainei.

Potrivit informațiilor ucrainene, președintele rus Vladimir Putin a ordonat pregătirea unui atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl, pe care îl va „atribui” Ucrainei.

„Pentru a imita implicarea armatei ucrainene în accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, invadatorii încearcă să creeze „dovezi” false pentru a-și confirma versiunea. În special, în apropierea aeroportului Antonov din Gostomel, au fost observate camioane frigorifice rusești adunând cadavrele soldaților ucraineni morți. Există posibilitatea ca acestea să fie date pentru sabotorii uciși din zona Cernobîl”, se menționează în mesajul postat de către Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Ucraina a informat joi noaptea Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut orice contact cu Cernobîl în urma unei întreruperi de curent la instalație.

„Ucraina a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică că a pierdut astăzi toate comunicațiile cu Centrala Nucleară din Chornobîl, a doua zi după ce amplasamentul controlat de Rusia a pierdut toate sursele externe de energie”, a spus AIEA într-un comunicat.

A 16-a zi de război în Ucraina a început cu bombardamente în Mariupol, Dnipro și Luțk. Rusia a acuzat Ucraina că ar produce armament biologic și a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Autoritățile ucrainene susțin că peste 100 000 de ucraineni au fost evacuați în ultimele două zile.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.