Declarația Ministerului de Externe în legătură cu situația din Belarus
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis sâmbătă, 15 august, un comunicat de presă oficial prin care au anunțat că instituția „urmărește cu atenție și preocupare evoluția situației postelectorale din Belarus, fiind îngrijorat în particular de violențele înregistrate în această țară”.
„Reiterând importanța respectării drepturilor omului și a normelor democratice general acceptate, sperăm că dificultățile cu care se confruntă în aceste zile poporul belarus vor fi depășite pe cale pașnică, în cadrul unui dialog politic autentic și incluziv.
În aceste momente dificile, exprimăm întreaga solidaritate cu poporul belarus, continuând să susținem consolidarea democrației, prosperitatea, stabilitatea și independența Republicii Belarus – țară prietenă și partener tradițional important de cooperare al Republicii Moldova”, se menționează în nota oficială emisă de MAEIE.
Manifestațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus care se află la putere de 26 de ani, iau amploare. Oamenii au prins curaj și vineri, în a șasea zi a contestării populare, zeci de mii de locuitori din Minsk și din marile orașe ale țării au ieșit în stradă. Vine să complice viitorul politic al lui Lukașenko și decizia Uniunii Europene de a impune sancțiuni Belarusului.
Uniunea Europeană a dat undă verde vineri pentru sancţionarea represiunii din Belarus în urma realegerii disputate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, au declarat oficiali europeni.
Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca au cerut într-o scrisoare comună ”măsuri restrictive împotriva oficialilor” responsabili pentru desfăşurarea alegerilor încheiate cu realegerea lui Lukaşenko cu circa 80% din voturi şi pentru violenţele împotriva protestatarilor.