De câteva zile, în R. Moldova se observă un nor de ceață densă. Între timp, presa internațională scrie că Rusia ar arde în gol cantități mari de gaze naturale. BBC: „Oamenii de știință sunt îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine care ar putea exacerba topirea gheții arctice”
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat pe 24 august că pe parcursul a două zile în R. Moldova a fost înregistrată o vizibilitate mai redusă, din cauza curenților de aer stabiliți la 23 august, care au provocat transportarea prafului de origine africană din regiunile Saharei.
„Serviciul Hidrometeorologic de Stat vă informează că nu este motiv din îngrijorare că ziua de ieri și cu menținere pe parcursul zilei de azi se observă o vizibilitate mai redusă pe teritoriul țării. Cauza acestuia este că: curenții de aer stabilite la 23 august peste regiunile sudice ale continentului european, inclusiv și pe teritoriul Moldovei au provocat transportarea prafului de origine africană din regiunile Saharei, care au înrăutățit temporar vizibilitatea”, a anunțat pe 24 august SHS.
Tot în aceste zile, în presă internațională au apărut informații precum că Rusia ar arde în gol cantități mari de gaze naturale, care în mod normal ar fi fost exportate în Germania, prin conducta Nord Stream 1. Experții internaționali, citați de BBC, susțin că unele zone au fost observați nori de fum negru, motiv care ar putea explica ceața densă observată în ultimele zile și în R. Moldova.
Potrivit unei analize a BBC, experți spun că uzina, în apropierea graniței cu Finlanda, arde gaz în valoare estimată la 10 milioane de dolari (8,4 milioane de lire sterline) în fiecare zi.
Experții internaționali mai spun că gazul ar fi fost exportat anterior în Germania. Oamenii de știință sunt îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează, care ar putea exacerba topirea gheții arctice. Primele semne că ceva nu era în regulă au venit de la cetățenii finlandezi de peste granița din apropiere.