Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Daria Trepova, principala suspectă în…

Daria Trepova, principala suspectă în cazul exploziei din Sankt Petersburg în urma căreia a murit un blogger rus, rămâne în arest

Sursa foto: Reuters

Un tribunal rus a refuzat luni, 24 aprilie, eliberarea pe cauțiune a Dariei Trepova, principala suspectă în cazul exploziei din Sankt Petersburg în urma căreia a murit bloggerul rus Vladlen Tatarski, informează Reuters.

Procurorii au acuzat-o pe Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani, că l-a ucis pe bloggerul Vladlen Tatarski, al cărui nume real era Maxim Fomin, după ce aceasta i-a înmânat bloggerului o statuetă care a explodat într-o cafenea din Sankt Petersburg.

Procurorii susțin că Trepova lucra în numele „unui grup pro-ucrainean” care are legături cu criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, care este încarcerat. Afirmațiile acestora au fost respinse de asociații lui Navalnîi.

Luni, un tribunal din Moscova a respins apelul înaintat de avocații lui Trepova împotriva măsurii de arest preventiv. Astfel, tânăra va fi plasată în arest preventiv până cel puțin pe 2 iunie.

Trepova a declarat că regretă ceea ce s-a întâmplat și a urat însănătoșire grabnică persoanelor rănite în urma exploziei, a relatat agenția de presă TASS. Conform presei ruse, alte 40 de persoane au fost rănite în urma exploziei.

Trepova are 26 de ani. Ea a lucrat într-un magazin din Sankt Petersburg și s-a mutat la Moscova în urmă cu câteva luni. Numele Daria Trepova apare printre cei reținuți la Sankt Petersburg la un protest din 24 februarie 2022. Ea a fost, de asemenea, reținută la mitinguri în sprijinul lui Navalnîi, la începutul lui 2021, potrivit bazelor de date scurse din surse oficiale.

Trepova a absolvit școala de artă din orașul Pușkin (parte din Sankt Petersburg), apoi a intrat la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg. Cunoscuții ei susțin că aceasta „nu susținea războiul, dar nu avea opinii radicale”.

Corespondentul de război Vladlen Tatarski, ucis la Sankt Petersburg

Pe 2 aprilie 2023, cunoscutul blogger militar rus Vladlen Tatarski (numele real Maxim Fomin), fost luptător de partea rușilor în Donbas și un susținător al războiului purtat în prezent de Putin în Ucraina, a murit în urma exploziei unei statuete pe care o primise cu puțin timp înainte cadou.

Fontanka scrie că localul unde a avut loc explozia a fost deținut anterior de Evgheni Prigojin și găzduise recent clubul de discuții Cyber Z Front. Potrivit unei versiuni, unul dintre participanți a adus în cafenea o statuetă cu o bombă în interior. Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal.

Vladlen Tatarski este blogger și unul dintre cei mai cunoscuții „corespondenți de război” prezenți pe rețelele sociale din Rusia. Canalul său Telegram are peste 560.000 de abonați. Este originar din Makiivka, regiunea Donețk a Ucrainei și, în 2014, a luptat pentru autoproclamata republică populară Donețk „DNR”, scrie Meduza.io.

„Pe toți îi vom ucide. Pe toți pe care este nevoie îi vom jefui. Totul va fi așa cum ne place nouă”, a spus Tatarski într-un video publicat după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat anexarea teritoriilor ucrainene cotropite de armata rusă, scrie Meduza.