Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea Penală Internațională emite mandate…

Curtea Penală Internațională emite mandate de arestare pentru Șoigu și Gherasimov

Sursa foto: Reuters/Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valeri Gherasimov, participă la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, Rusia, 27 februarie 2022. Sputnik/Aleksey Nikolskyi/Kremlin via REUTERS/File Photo Licențierea achizițiilor

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis, marți, 25 iunie, mandate de arestare pentru Serghei Șoigu, fostul ministru rus al Apărării și pentru generalul rus, Valeri Gherasimov, pentru presupuse crime comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Șoigu a fost demis din funcția de ministru al Apărării în luna mai și numit secretar al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, relatează Reuters.

Tribunalul de la Haga a declarat că Șoigu și Gerasimov sunt suspectați că au comis crime de război și crime împotriva umanității, pentru că ar fi direcționat atacurile împotriva civililor și a clădirilor civile din Ucraina, scrie Reuters.

Potrivit presei internaționale, judecătorii au constatat că există „motive rezonabile să creadă că cei doi suspecți poartă responsabilitatea pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene, cel puțin de la 10 octombrie 2022 până cel puțin la 9 martie 2023″, a declarat CPI într-un comunicat de presă.

Rusia, care nu este membră a CPI, a declarat în repetate rânduri că infrastructura energetică a Ucrainei este „o țintă militară legitimă” și neagă că ar viza civili sau infrastructură civillă, scrie presa internațională.

Mandatele pentru Șoigu și Gerasimov ridică totalul mandatelor de arestare emise împotriva suspecților ruși de rang înalt de la începutul invaziei la opt. Printre aceștia se numără și Putin, suspectat de o crimă de război în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Tribunalul nu are forțe de poliție proprii și se bazează pe statele membre pentru execuția arestărilor.

Reuters mai scrie că Rusia este suspectată că a bombardat numeroase centrale electrice și substații din toată Ucraina, acest lucru fiind ilegal.

Potrivit judecătorilor CPI, au existat motive rezonabile să se creadă că loviturile au vizat în principal obiecte civile „și pentru acele instalații care ar fi putut fi calificate drept obiective militare la momentul relevant, daunele și daunele civile incidentale așteptate ar fi fost în mod clar excesive pentru avantajul militar anticipat”, făcând atacurile – crime de război, potrivit unui articol Reuters.