Cum veți putea călători în Europa cu Certificatul digital UE privind COVID, disponibil începând cu 1 iulie
Certificatul digital UE va fi disponibil începând cu 1 iulie și va fi emis gratuit de autoritățile naționale, anunță Parlamentul European.
„Informația din certificat va fi cuprinsă într-un cod QR, care poate fi prezentat în format electronic, de exemplu pe smartphone sau tabletă, sau poate fi imprimat și prezentat pentru scanare atunci când călătoriți. Acest sistem va funcționa timp de 12 luni și va acoperi toate cele 27 de state UE, cât și Islanda, Norvegia și Liechtenstein”.
„Certificatul va ușura călătoriile. De exemplu, ar putea să vă scutească de carantină”
Potrivit Parlamentului European, certificatul nu este obligatoriu pentru a putea călători. În lipsa acestuia se vor aplica regulile specifice fiecărei țări.
Există trei versiuni ale certificatului:
- Certificat de vaccinare
- Certificat de testare, care indică rezultatul testului, tipul (PCR sau pentru antigeni) și data testării
- Certificat de vindecare: confirmă că posesorul s-a vindecat după o infecție cu SARS-CoV-2, urmare a unui test pozitiv
Comisia Europeană va folosi cel puțin 100 de milioane de euro din instrumentul pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea testelor COVID necesare pentru certificatul de testare.
În ianuarie 2021, țările UE adoptă instrucțiuni privind dovada vaccinării, care pot fi folosite în cazul unei decizii de implementare a certificatelor de vaccinare.
În luna martie curent, pentru a facilita deplasările pe timp de pandemie, Comisia propune „Certificatul Digital Verde”, ce conține dovada vaccinării, un test negativ sau dovada vindecării după COVID-19.
În luna aprilie, statele membre s-au înțeles asupra principalelor specificații tehnice pentru certificatul UE COVID-19.
Pe 29 aprilie, Parlamentul anunță că este gata de negocieri asupra certificatului COVID-19. Parlamentul dorește să ajungă la un acord cu Consiliul înaintea sezonului estival pentru un certificat, care să înlesnească călătoriile în siguranță pe timp de pandemie. Parlamentarii doresc să nu existe restricții suplimentare pentru deținătorii de certificate și au cerut un acces „universal, accesibil, în timp util și gratuit la testare”.
Joi, 20 mai, Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord în privința introducerii certificatului UE COVID-19.
Deputații europeni vor vota propunerea în cadrul sesiunii plenare, care va avea loc între 7 – 10 iunie.