Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum se pregătesc pentru iarnă…

Cum se pregătesc pentru iarnă mai multe țări din fosta URSS, care depind de aprovizionarea cu gaze rusești

În mod tradițional, Rusia folosește aprovizionarea cu gaze și electricitate ca pe un instrument de presiune politică. Tensiunea din sectorul energetic oferă oportunități pentru diverși actori politici de a destabiliza situația politică în R. Moldova, cât și în alte state. Citiți în Ziarul de Gardă cum se pregătesc pentru iarnă mai multe țări din fosta URSS, care depind de aprovizionarea cu gaze rusești.

Ucraina

Războiul, plus criza energetică, a adus țara într-o situație disperată. Zonele din prima linie au suferit cel mai mult. De exemplu, în regiunea Donetsk, din cauza comunicațiilor deteriorate și a lipsei de gaz, termoficarea în această iarnă va lipsi.

Nu va fi perioadă de încălzire nici pe teritoriile eliberate din Regiunea Luhansk: „După eliberare, cetățenii nu vor rămâne pentru iarnă. Vom lăsa oamenii doar pentru o perioadă scurtă de timp – să vadă casele, să-și ia lucrurile… Este imposibil să asigurăm acolo încălzire, totul este distrus. Și chiar cu toate posibilitățile financiare, va dura încă câteva luni pentru a restabili încălzirea”, spune șeful administrației militare regionale Luhansk, Serghei Gaidai. După eliberare, vor putea ierna la ei acasă doar oamenii din sate. Autoritățile încearcă să asigure oamenii cu materiale pentru foc, în principal cu cărbune, la fel și obiectivele critice de infrastructură — spitalele. Locuitorii sunt îndemnați să se evacueze.

Pentru a depăși situația critică legată de încălzire, Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a semnat legea despre introducerea unui moratoriu privind creșterea tarifelor la gaze, încălzire și apă caldă. Moratoriul va fi în vigoare în perioada cât va dura legea marțială și încă 6 luni după finalizarea acesteia. Statul va compensa furnizorului diferența de tarife.

În plus, guvernul stochează gaz (în octombrie se așteaptă 14,5-15 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele ucrainene) și negociază, de asemenea, cu Statele Unite pentru a furniza 2 miliarde de metri cubi de gaz de la producătorii americani în al patrulea trimestru al anului 2022 și primul trimestru al anului următor.

Moldova

În mod tradițional, Rusia folosește aprovizionarea cu gaze și electricitate ca pe un instrument de presiune politică. Astfel, R. Moldova a devenit ostatica concernului Gazprom, care este furnizorul monopolist de gaze. Conflictul dintre Gazprom și Moldovagaz privind plata pentru livrări durează de ani de zile, iar compania rusă în mod regulat amenință să oprească furnizarea de gaze. Tensiunea din sectorul energetic oferă oportunități pentru diverși actori politici de a destabiliza situația politică din țară.

În aceste condiții, Guvernul R. Moldova încearcă să diversifice piața energetică a țării. De exemplu, în luna septembrie a acestui an, compania moldovenească Energocom a primit o licență de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din România pentru achiziționarea de gaze, iar Moldelectrica a semnat un acord cu Transelectrica din România privind furnizarea urgentă de energie electrică. În plus, moldovenii experimentează cu surse alternative de energie.

Dar nici aprovizionarea, nici creșterea numărului de panouri solare nu au rezolvat problema cu încălzirea din 2022-2023, așa că moldovenii trebuie să economisească din greu. Guvernul R. Moldova elaborează urgent planuri de compensare pentru populație și încearcă să prevină o creștere a prețurilor la combustibil, în special la lemnul de foc.

Georgia

Problemele cu care se confruntă ucrainenii în această toamnă sunt înțelese și de georgieni. În anii ’90, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Georgia a cunoscut cea mai puternică criză energetică din ultimii ani. A existat o mare lipsă de energie electrică, gazul natural fusese oprit, iar oamenii rămaseră fără încălzire. Jurnaliștii georgieni veneau cu diferite sfaturi: cum să instalezi în apartament o soba portabilă, cu ce te aprovizionezi în caz de întrerupere a luminii și a apei.

Sobe într-o piață de pe străzile din Tbilisi. 1993. Foto: Sergo Edisherashvili, Arhiva Națională a Georgiei.


Și Georgia simte efectele crizei energetice – în ultimul an și jumătate au crescut semnificativ facturile pentru electricitate, gaze naturale și apă. În Tbilisi, prețul gazelor naturale pentru persoanele fizice a crescut cu 17 la sută, iar pentru antreprenori – cu 57 la sută. În regiuni, prețul gazului pentru persoanele fizice nu a crescut, iar pentru antreprenori a crescut cu 45%.

Cu toate acestea, Guvernul georgian își sporește dependența energetică de Rusia. Astfel, importul de energie electrică din Rusia a crescut de patru ori, iar importul de cărbune și cocs a crescut de trei ori.

Letonia

Pe 14 iulie Parlamentul leton a adoptat amendamente la Legea energiei, care prevedea interzicerea livrărilor de gaze naturale către Letonia din Rusia de pe 1 ianuarie 2023. Cu toate acestea, Gazprom le-a luat-o parlamentarilor pe dinainte și pe 30 iulie 2022, Gazprom a oprit livrările de gaze către Letonia. Astfel, țara s-a pomenit în pragul unei crize energetice, iar prețurile la energie electrică au crescut.

În aceste condiții, Ministerul Economiei din Letonia a propus trei măsuri de sprijin a populației pentru a compensa creșterea prețurilor pentru încălzire și energie electrică. Prima măsură este diferențierea sprijinului pentru încălzirea centrală. Aproximativ 87 de milioane de euro vor fi necesari pentru această măsură de sprijin. A doua măsură este stabilirea unui plafon pentru prețurile la gazele naturale. A treia măsură este compensarea energiei electrice pentru consumatori. Cu toate acestea, începând cu luna octombrie, tariful pentru energia termică de la se va dubla.

Sursa foto: BNS

Pentru a economisi bani, Primăria Municipiului Riga va menține temperatura aerului în instituțiile municipale, inclusiv în școli, la +20,5, iar noaptea și în zilele de odihnă o va reduce la +16 grade. În școli, după terminarea procesului educațional, temperatura aerului de la + 20,5 grade va fi redusă cu două grade, iar noaptea – cu patru grade. În plus, o parte din iluminatul stradal va fi oprit. Iluminatul va fi complet oprit de la 3 la 4 dimineața, cu excepția parcurilor, tunelurilor, trecerilor de pietoni și podurilor. Primăria din Riga recomandă, de asemenea, șefilor instituțiilor municipale să ordone ca în zilele de luni angajații să lucreze de la distanță pentru a reduce consumul de energie.

Lituania

Lituania a fost prima țară din Uniunea Europeană care a anunțat în luna aprilie a acestui an despre refuzul de a primi gaze din Rusia. În multe privințe, acest lucru a devenit posibil datorită politicii grijulii a țării, construind în Klaipeda un terminal de gaz natural lichefiat (GNL). Cu toate acestea, iarna 2022-2023 va fi dură pentru gospodăriile lituaniene.

Terminal GNL din Klaipeda. Foto: BNS

Pentru a economisi, autoritățile municipale au decis să treacă temporar la o metodă de încălzire mai puțin ecologică, dar relativ mai ieftină, la păcură. În multe orașe ale țării există o infrastructură care permite utilizarea acestei surse de energie. Șeful rețelelor de încălzire din Vilnius Gerimantas Bakanas a explicat că revenirea la păcură va fi o măsură temporară, introdusă pentru un singur sezon.

Principala măsură de sprijin pentru populație a fost introducerea cotei zero la taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru încălzirea centrală. Această rată va fi valabilă pentru încă două perioade de încălzire. Conform calculelor Ministerului Finanțelor, această măsură va costa bugetul de stat aproximativ 54 de milioane de euro în perioada de încălzire 2022-2023 și aproximativ 57 de milioane de euro în următoarea perioadă de încălzire.

În plus, Guvernul va oferi compensații pentru încălzire anumitor gospodării: rezidenții vor putea solicita compensații de la stat dacă facturile pentru încălzire vor depăși 10% din venitul total al gospodăriei.

Estonia

Principala strategie a securității energetice a Estoniei a devenit, de asemenea, respingerea gazului rusesc. Autoritățile țării mizează pe un terminal plutitor de gaz natural lichefiat (GNL), pe care urmau să-l construiască împreună cu Finlanda. În plus, țara are rezerve de gaze de șist.

Ca măsură de susținere a populației în perioada octombrie – martie, statul va compensa consumatorilor casnici creșterea prețurilor la energie electrică, gaze și încălzire centrală. Datorită compensațiilor energetice, cheltuielile medii ale consumatorului de gaze vor scădea cu aproximativ 50% față de prețurile curente, energia electrică cu aproximativ 21% și furnizarea de căldură cu 14%.

În plus, compania energetică Utilitas Tallinn a primit permisiunea de a utiliza nu numai rumeguș de lemn și gaze naturale, ci și combustibilii de rezervă în cantități mari, astfel încât prețurile nu vor crește în următoarea perioadă de încălzire, au declarat autoritățile orașului.

Material realizat de Jenea Snejkina, Mediaset