Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum au fost induse în…

Cum au fost induse în eroare autoritățile din Israel în timp ce gruparea Hamas plănuia un atac devastator: „Ne-au făcut să credem că vor bani”

Sursa foto: Reuters

O campanie atentă de înșelăciune a făcut ca autoritățile din Israel să fie luate prin surprindere atunci când gruparea palestiniană Hamas a lansat atacul său devastator. Asaltul de sâmbătă, 7 octombrie, cea mai gravă breșă în apărarea Israelului de când armatele arabe au pornit războiul în 1973, a urmat după doi ani de subterfugii din partea Hamas, care au implicat păstrarea planurilor sale militare sub tăcere și convingerea Israelului că nu dorește o luptă, scrie Reuters.

În timp ce autoritățile din Israel au fost făcute să creadă că țin în frâu gruparea Hamas, obosită de război, luptătorii grupării au fost antrenați și instruiți, adesea la vedere, notează Reuters, citând surse din cadrul Cabinetului de securitate al Israelului.

„Hamas a dat Israelului impresia că nu este pregătit pentru o luptă. Gruparea Hamas a folosit o tactică fără precedent pentru a induce în eroare Israelul în ultimele luni, dând impresia că nu era dispusă să intre într-o luptă sau confruntare cu Israelul în timp ce se pregătea pentru această operațiune masivă”, a spus o sursă sub protecția anonimatului.

Luptătorii Hamas au luat cu asalt orașele israeliene, ucigând 700 de israelieni și răpind zeci de persoane. La rândul său, autoritățile din Israel au ucis peste 400 de palestinieni în represaliile sale asupra Fâșiei Gaza.

Osama Hamdan, reprezentantul Hamas în Liban, a declarat pentru Reuters că atacul a arătat că palestinienii au voința de a-și atinge obiectivele „indiferent de puterea și capacitățile militare ale Israelului”.

De la războiul din 2021 cu Hamas, Israelul a încercat să asigure un nivel de bază de stabilitate economică în Fâșia Gaza, oferind stimulente, inclusiv mii de permise pentru ca locuitorii din Gaza să poată lucra în Israel sau în Cisiordania, unde salariile în construcții, agricultură sau servicii pot fi de 10 ori mai mari decât în Gaza.

„Am crezut că faptul că ei vin să muncească și aduc bani în Gaza va crea un anumit nivel de calm. Ne-am înșelat”, a declarat un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene.

O sursă din cadrul Cabinetului de securitate al Israelului a recunoscut că serviciile de securitate ale Israelului au fost „păcălite” de Hamas. „Ne-au făcut să credem că vor bani”, a declarat sursa. „Și tot timpul au fost implicați în exerciții/antrenamente până când s-au dezlănțuit”.

Ca parte a subterfugiului său din ultimii doi ani, Hamas s-a abținut de la operațiuni militare împotriva Israelului, chiar și în timp ce o altă grupare armată islamistă cu sediul în Gaza, cunoscută sub numele de Jihadul Islamic, a lansat o serie de atacuri cu rachete. Reținerea de care a dat dovadă Hamas a atras critici publice din partea unor susținători, menite din nou să creeze impresia că Hamas se gândește la preocupări economice și nu la un nou război.

A existat o perioadă în care Israelul credea că liderul mișcării din Gaza, Yahya Al-Sinwar, era preocupat de gestionarea Fâșiei „mai degrabă decât de uciderea evreilor”. În același timp, Israelul și-a îndepărtat atenția de la Hamas în timp ce făcea presiuni pentru un acord de normalizare a relațiilor cu Arabia Saudită.

O sursă a mai spus pentru Reuters că o unitate de comandă a atacat cartierul general al armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza și a bruiat comunicațiile, împiedicând personalul să sune comandanții sau să se contacteze între ei.

În ziua atacului masiv, luptătorii Hamas au luat ostatici în Fâșia Gaza.