Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Criză politică în Venezuela: Proteste…

Criză politică în Venezuela: Proteste violente după alegerile prezidențiale. Președintele Maduro este acuzat de fraudă electorală

Venezuela se află într-o criză politică, cu proteste și confruntări între poliție și civili care protestează împotriva rezultatelor alegerilor din 28 iulie. Rezultatele continuă să fie disputate deși Consiliul Național Electoral (CNE) l-a declarat pe Nicolás Maduro, actualul președinte, câștigător cu 80% din buletinele de vot numărate. Potrivit CNN, Maduro a acumulat 51.2% din voturi, iar opozantul lui, Edmundo Gonzalez Urrutia – 44.2%. Opoziția, condusă de Maria Corina Machado, a acuzat CNE de nereguli în numărarea voturilor și nerespectarea regulilor procesului electoral.

Miercuri, 7 august, Edmundo Gonzalez a fost chemat la Curtea Supremă de Justiție a Venezuelei pentru un audit al votului contestat din 28 iulie, dar nu s-a prezentat. Într-o postare de pe X, fostul Twitter, Gonzalez și-a explicat decizia: „Dacă mă duc la camera electorală [a Curții Supreme] în aceste condiții, voi fi complet vulnerabil din cauza lipsei de putere și a încălcării procesului echitabil și voi pune în pericol nu numai libertatea mea, ci, mai important, voința poporului venezuelean, așa cum s-a exprimat la 28 iulie.”

Potrivit organizației non-guvernamentale Foro Penal citată de CNN, cel puțin 11 oameni au murit în timpul protestelor, deși CNN nu a putut să verifice numărul morților. Zeci de mii de disidenți au ieșit în stradă în capitala Caracas să conteste rezultatele alegerilor, acuzând CNE de fraudarea lor. Oamenii, dar și comunitatea internațională cer ca Edmundo Gonzalez să fie declarat câștigătorul alegerilor. Totuși, Maduro nu cedează puterea și a declarat că Statele Unite și conspirațiile de extremă dreaptă sunt de vină pentru tulburări. 

De ce oamenii protestează? 

Maduro este detestat de mulți în Venezuela pentru că a provocat devastarea economică și pentru ideologia sa autoritară Chavismo, pe care a preluat-o de la fostul președinte Hugo Chavez, potrivit The Guardian. Președinția lui Chavez a fost marcată de corupție, reforme socialiste și creșterea puterii armatei. Sub conducerea lui Maduro, venezuelenii au fost oprimați, au suportat condiții economice dificile și au fost supuși unei culturi a fricii care i-a forțat pe mulți să fugă din țară în SUA și Brazilia, dar și alte țări din regiune. 

Edmundo Gonzalez, contracandidatul lui Maduro și Maria Corina Machado, lidera opoziției, au cerut susținerea forțelor de securitate a Venezuelei și au afirmat că au obținut o victorie „în avalanșă” asupra lui Maduro la alegerile din 28 iulie. Armata Venezuelei continuă să-l susțină pe Maduro care nu acceptă înfrângerea. 

Rezultatele scrutinului sunt disputate. Potrivit The Guardian, puțini observatori internaționali au fost admiși la alegerile din 28 iulie și au existat numeroase acuzații privind fraudarea scrutinului. ONG-ul din Venezuela „Transparencia Electoral” susține că încă de la început, procesul electoral a fost afectat de nereguli. CNE încă nu a emis numărul total al buletinelor de vot. Opoziția continuă să susțină că propriile numărători ale voturilor au arătat că Gonzalez a câștigat. Statele Unite, Argentina,  îl consideră pe Gonzalez câștigător, în timp ce comunitatea internațională cere ca CNE să publice voturile și numărul final de buletine de vot. 

Protestele sunt marcate de violență și represiune

După ce rezultatele alegerilor au fost anunțate, sute de susținători ai opoziției au ieșit în străzi să protesteze, fluturând steaguri venezuelene și scandând „Libertate!” Oamenii au ieșit la balcoane lovindu-și oalele și cratițele – o practică latino-americană numită cacerolazo. Protestele s-au răspândit din capitala Caracas în alte părți ale țării, cum ar fi Zulia în nord-est și Cabobo în nord-vest. 

La scurt timp, protestele au devenit violente când protestatarii și susținătorii lui Maduro s-au ciocnit pe străzile din Caracas. Poliția și armata, de mult timp loiale lui Maduro, au intervenit pentru a reprima revolta. 

Într-un discurs televizat pe 3 august, Maduro le-a spus susținătorilor lui că circa 2000 de oameni au fost arestați. Foro Penal a confirmat că 1010 oameni au fost arestați potrivit Reuters

Andrea Vremiș, stagiară ZdG