Crimeea lor. Cum prietenii lui Vladimir Putin și oficialii locali au împărțit peninsula. Ce a însemnat această „împărțeală pentru locuitorii obișnuiți”
Acum șapte ani, când Crimeea și Sevastopol au devenit parte a Rusiei, expresia „Crimeea noastră” a intrat în uz la ruși. În toată Rusia s-au organizat mitinguri în sprijinul noilor regiuni, iar subiectele legate de viața peninsulei nu lipseau de pe ecranele televizoarelor, scrie Novaya gazeta.
Dar euforia a trecut repede, fiind înlocuită de viața nu prea plăcută de zi cu zi. O nouă statalitate a însemnat o schimbare a elitelor, iar această schimbare nu a fost mereu benefică pentru locuitorii peninsulei. Restricționarea accesului la mare, șantiere de construcție în locurile de vacanță preferate și „estorcarea” terenurilor au devenit obișnuite aici. Toate acestea îi face pe localnici să se îndoiască de faptul că peninsula le mai aparține.
Și rușii „de pe continent” nu au devenit proprietari ai Crimeei. În urma „primăverii Crimeei”, mulți au venit aici să-și realizeze ambițiile: să creeze o afacere, să dezvolte turismul, să intre în serviciul public și să zidească o „lume nouă” într-o nouă regiune a Rusiei. Cei mai mulți dintre ei au plecat dezamăgiți după un an sau doi, deoarece „lumea veche”, coruptă, nepotismul și dreptul celor puternici nu au întârziat să domine aici.
Puțini ar putea afirma astăzi cu adevărat: „Crimeea e a noastră”. Doar cei care au intrat în posesia bunurilor din Crimeea, și-au pus oameni în parlament și ministere, și-au înmulțit și continuă să-și înmulțească averile… Cine sunt ei?
Iuri Kovalciuk: proprietatea și împrejurimile
Până în 2007, pe locul proprietății acestuia era pensiunea „Мыс Айя”. În 2007, terenul a fost cumpărat de familia fostului președinte ucrainean, Viktor Ianukovici. Construcția a început cu tăierea pădurii și restricționarea accesului la mare pentru localnici.
„Euromaidanul” l-a măturat pe Ianukovici, iar proprietatea sa din Crimeea are un nou proprietar – SRL „Берег” din St. Petersburg, al cărui director general este Pavel Zaitsev, cofondator al trei structuri non-profit asociate cu coproprietarii băncii „Россия”. Principalul beneficiar al băncii este Iuri Kovalchuk, prietenul președintelui Vladimir Putin.
„Vila lui Kovalchuk” este cel mai aglomerat loc de pe coasta de lângă Batiliman. De-a lungul drumului spre primul punct de control se formează o coadă de autobuze și mașini, care îi transportă pe cei care lucrează la vilă.
Vila este atribuită diferiților reprezentanți ai elitei ruse: Iuri Kovalchuk, Vladimir Putin și speakerului Consiliului Federației Valentina Matvienko, dar, conform actelor, vila aparține lui Kovalchuk.
Viktor, un gardian de la primul punct de control, susţine că vila este construită pentru Vladimir Putin. Se presupune că președintele a și fost aici pe 3 martie, deși Viktor spune că personal nu l-a văzut pe Putin: „El nu iese la noi, muncitorii.”
Pe 1, 2, 3, 4 și 5 martie, Vladimir Putin, potrivit mass-media, s-a aflat la Moscova. Lucrătorii de pe șantier spun că două femei au venit să inspecteze vila. Constructorii nu le cunosc numele. Paznicul arată spre cameră: „E interzis să filmați”. Întrebat când va fi acces la mare (accesul la plajă este interzis, conform art. 6 din Codul Apei al Federației Ruse), el spune: „Când se va termina construcția, atunci, probabil, veți putea trece”.
Potrivit lucrătorilor, la vilă, în afară de clădirea principală, terenul de tenis și alte obiecte identificate de noi, există o altă casă (probabil, casă de oaspeți), precum și o sală de mese.
Crimeea — „Rusia”
Iuri Kovalchuk este unul dintre primii multimiliardari ruși care au început să lucreze în Crimeea. Acest lucru, strict vorbind, era necesar. După „Primăvara Crimeei”, băncile ucrainene de pe peninsulă au încetat să lucreze, iar pentru a menține sistemul financiar, prietenul lui Putin, în ciuda sancțiunilor, „a adus” aici banca „Россия”.
După ce a plătit 572 de milioane de USD pentru stabilizarea economiei Crimeei (suma a fost înghețată în conturile Băncii „Россия” din SUA) și după ce a pierdut ocazia de a intra în UE, Kovalchuk nu a mai plătit în plus „pentru Crimeea”. De altfel, în acest caz, colecția sa de vinuri e de o sută de ori mai scumpă decât prețul tranzacției.
Totuși, pentru amicul președintelui, autoritățile din Crimeea au făcut încă o surpriză plăcută: după vânzarea vinăriei „Massandra”, șeful Crimeei, Serghei Aksenov, a promis că Guvernul Republicii Crimeea va compensa pentru „proiectul sudic” 50% din costurile asociate cu plantarea podgoriilor.
În afară de producerea vinului, structurile lui Kovalchuk din Crimeea se ocupă și de asigurări medicale.
Arkady Rotenberg
Și alt prieten de-al lui Putin a fost „nevoit să vină” în Crimeea. Președintele rus i-a cerut lui Arkady Rotenberg să construiască un pod peste Strâmtoarea Kerci. Acesta a acceptat. În 2015, într-un interviu acordat ziarului „Kommersant”, omul de afaceri a recunoscut: construcția podului e o „izolare completă”, o „bilă neagră din Vest”.
Înainte de Rotenberg, un alt prieten de-al lui Putin, Gennady Timchenko, a fost rugat să construiască podul de pe Kerci. Dar acesta a refuzat.
Pentru loialitatea sa față de președinte, Rotenberg, ca și Kovalchuk, a fost răsplătit. „Vila lui Rotenberg din Crimeea” e situată aproape de „vila lui Kovalchuk” — pe partea opusă a Golfului Laspi, pe Capul Sarici. Distanța cu barca până acolo e de un kilometru.
În afară de clădirea principală, pe teritoriul proprietății sunt case cu două și trei etaje, probabil pentru personal. Există un dig, un ascensor spre plajă, o sală de cazane, un garaj și alte câteva clădiri, a căror funcționalitate nu poate fi stabilită de la înălțime.
Podul către bani
Construcția podului din Crimeea a costat bugetul rus 228 de miliarde de ruble. În noiembrie 2019, la un an de la deschiderea secțiunii rutiere a podului și cu o lună înainte de deschiderea secțiunii feroviare, Vladimir Vlasov, directorul general al Companiei „Мостотрест”, deținută de Rotenberg, a declarat: compania nu va avea niciun profit din „construcția secolului”. „Va fi bine dacă antreprenorul general nu va fi în pierdere”. Nici Arkady Rotenberg nu a suportat „pierderi”.
Dacă Yuri Kovalchuk a devenit beneficiarul vinăriilor din Crimeea, atunci companiile lui Rotenberg au intrat în posesia stațiunilor balneare. În iulie 2018, autoritățile din Crimeea au vândut faimoasele stațiuni „Mishor”, „Dulber” și „Ai-Petri” Companiei de administrare a proiectelor de infrastructură.
Prețul tranzacției a fost de 1,5 miliarde de ruble. Totodată, în februarie 2018, cu cinci luni înainte de tranzacție, RIA Novosti scria despre intenția oficialilor de a vinde stațiunile balneare cu 2,5 miliarde, cu un miliard mai mult.
Companiile prietenului președintelui au primit cu „reducere” 32 de hectare de teren în apropiere de Yalta și clădiri cu 640 de camere, care sunt închiriate „în afara sezonului” la un preț de 1800 de ruble pe zi, iar vara — începând cu 3500 de ruble. În același timp, în 2018 toate cele trei sanatorii erau profitabile: „Dulber” a câștigat 26,6 milioane de ruble, „Mishor” – 49,5 milioane și „Ai-Petri” – 52,6 milioane.
În plus, Rotenberg a devenit proprietarul de facto al companiei „Krymtelecom”, care a moștenit în timpul naționalizării întreprinderilor ucrainene activele operatorilor de telefonie „Укртелеком” и „Киевстар”. Aceasta în afara turnurilor de comunicare, a 21,5 hectare de teren în Crimeea și o pensiune din satul Pescianoe, lângă Sevastopol.
O altă stațiune balneară, de pe urma căreia a câștigat compania lui Rotenberg, este faimoasa tabără pentru copii „Artek”. Pentru reparația acesteia și pentru construcția unei noi tabere – „Solnechny”, compania „Stroygazmontazh”, care până în 2019 a aparținut unui prieten de-al lui Putin, a primit de la stat 38,5 miliarde de ruble.
Suma totală a contractelor de stat din Crimeea, primite de companiile asociate cu Rotenberg, e de aproximativ 300 de miliarde de ruble.
Ascensiunea
Serghei Aksenov a condus Crimeea în toți cei șapte ani în care republica a făcut parte din Rusia. Timp de șapte ani, Aksenov a construit un imperiu financiar și managerial personal în Crimeea. Tatăl său, Valery Aksenov, este acum vicepreședintele Comitetului Consiliului de Stat al Crimeei pentru Construcții, Transport și Energetică. Cumnata acestuia, Evghenia Dobrynya, conduce comitetul „de aur” al Consiliului de Stat pentru Relațiile Funciare și de Proprietate: la cererea acestui comitet, se decide cui și pentru ce sume autoritățile din Crimeea închiriază sau vând proprietăți.
Vladimir Konstantinov „construiește” Crimeea
Spre deosebire de Serghei Aksenov, președintele Parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov, a venit la putere deja fiind asigurat material. Konstantinov și-a câștigat banii în domeniul construcțiilor – a condus companiile „Консоль” și „Укрросбуд”. „Консоль” și astăzi este „dezvoltatorul general al Crimeei”, acesta fiind și sloganul companiei.
Casele construite de companiile lui Konstantinov au atras în mod repetat critici din partea ecologiștilor. „Консоль”, chiar și în vremurile ucrainene, construia în parc, pe litoralul din Yalta, cea mai mare zonă verde urbană. Aici a fost construită o casă cu șase etaje, cu doar 11 apartamente, trei dintre care în prezent sunt vândute la prețuri variind de la 400.000 de USD (29,4 milioane de ruble pentru 174 mp.) la 650.000 USD (48 de milioane de ruble pentru 256 mp.). Compania rusească „Интерстрой” a lui Yevgeny Kabanov, ale cărei structuri desfășoară și afaceri comune cu fiul lui Vladimir Konstantinov, s-a alăturat construcției din parcul din Yalta. Până în 2021, doar 8 hectare din cele 20 ale parcului de pe litoral mai sunt libere.
Ca și Serghei Aksenov, Vladimir Konstantinov și-a adus la putere oamenii săi. Și dacă șeful Crimeei și-a pus în fotolii de deputați și miniștri rude și colegi din „Русское единство”, atunci președintele Parlamentului și-a plasat colegii din „Partidul Regiunilor” în domeniul construcțiilor.