Copiii români din Ucraina, impuși să vorbească doar limba ucraineană
În plin război și aspirații sublime de aderare a țării vecine la UE și NATO, noul proiect de lege „Cu privire la asigurarea creării unui mediu educațional ucrainofon în instituțiile de învățământ” pentru modificarea Legii educației din Ucraina a stârnit dezbateri publice extrem de critice în rândul românilor. Documentul a fost înregistrat în Rada Supremă din Kiev la finele lunii septembrie.
Proiectul prevede instituirea „mediului educațional ucrainofon”. Adică, elevii români din teritoriile istorice ale statului ucrainean de azi – regiunile Cernăuți, Sudul Basarabiei și Maramureșul Istoric (Transcarpatia) – vor fi obligați prin lege, alături de alte minorități naționale, să comunice doar în ucraineană la școală, inclusiv la pauzele dintre lecții.
Modificarea Legii educației din Ucraina impune elevilor români băștinași doar ucraineana, chiar și în pauzele dintre ore
Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturale a Românilor „Basarabia” din regiunea Odesa explică faptul că „mediul educațional ucrainofon, impus prin intermediul respectivului proiect de lege, presupune crearea unor condiții de interacțiune și socializare dintre elevi cu alți participanți la procesul educativ (cadre didactice, părinți, alți angajați ai instituțiilor de învățământ), doar în limba de stat (limba ucraineană), atât în procesul de învățământ, cât și pe parcursul altor forme de interacțiune a elevilor cu alți participanți la procesul educativ în incinta și pe teritoriul subiectului de activitate educativă.
Ministerul Educației și Științei din Ucraina atrage atenția că, în conformitate cu prevederile finale ale proiectul de lege, ministerele și alte organe centrale ale puterii executive vor elabora și adopta actele normative juridice adiacente, inclusiv cele privind sistemul de apreciere a competențelor de vorbire ale copiilor elevi”.
Liderul comunității băștinașe atrage atenția că această propunere de modificare legislativă este susceptibilă de a le fura elevilor vorbitori nativi de limbă română posibilitatea de a comunica între ei în limba maternă, în pauzele dintre ore. Astfel, autoritățile ucrainene ar urmări readucerea limbilor minorităților naționale – inclusiv a limbii române – la stadiul de „limbă de bucătărie”, ca în perioada sovietică.
Taras Kremen, ombudsmanul lingvistic al Ucrainei: „În special, elevii ar trebui să vorbească ucraineană și în timpul pauzelor școlare”
În mod paradoxal, în plin proces de negocieri, de aderare a Ucrainei la UE și NATO, la finele anului 2023, ombudsmanul lingvistic al Ucrainei, Taras Kremen pregătea terenul pentru dezbătutul proiect de lege buclucaș pentru minoritățile naționale. El comenta în presă modul în care Biroul Comisarului pentru Protecția Limbii de Stat „contribuie” la garantarea limbii ucrainene în domeniul serviciilor, televiziunii și în educație. Oficialul declara că, în special, elevii ar trebui să vorbească ucraineană și în timpul pauzelor școlare, deoarece aceasta face parte din procesul educațional, Conform BucPress. https://shorturl.at/DCOrd
Autoritățile române, rugate să intervină urgent, pe lângă Rada Supremă a Ucrainei și președintele Zelenski
Anatol Popescu este de părere că proiectul legislativ „nociv” a fost zămislit prin birourile acelui împuternicit. În context, liderul românilor din Ucraina a publicat un mesaj de alertă, în atenția societății civile, a cadrelor didactice din școlile cu predare în limba română, precum și autorităților de la București și Chișinău, care monitorizează problematica minoritară românească din Ucraina. Acesta îndeamnă solidarizarea tuturor, pentru a face demersurile necesare către autoritățile de la Kiev, în vederea prevenirii noilor restricții impuse etnicilor români din țara vecină, mai ales, pentru categoria cea mai vulnerabilă dintre aceștia – copiii de vârstă școlară.
„Prin analogie, cum ar fi văzută în România obligarea elevilor și a cadrelor didactice de etnie maghiară, ca în timpul pauzelor dintre ore să vorbească între ei doar în limba de stat – în română? În câte secunde o știre despre un asemenea abuz ar rula pe toate posturile și pe toate „burtierele” de la TV și celelalte canale media?! În câte minute ar apărea replica lui Orban de la Budapesta, și în câte clipite ar fi convocat ambasadorul României la MAE al Ungariei, pentru explicații?”, se întreabă Anatol Popescu.
Anatol Popescu, liderul românilor din Ucraina: „Autoritățile ucrainene lichidează mediul de comunicare românofon”
„Dacă ne referim la școlile din Sudul Basarabiei, există o singură școală cu predare în limba română – Liceul din Borisăuca, Tatarbunar, actualul raion Cetatea Albă. Conform noii propuneri legislative, pentru că este o instituție cu predare într-o limbă oficială a UE, nu ar fi obligatoriu acel „mediu educațional ucrainofon”. Însă, de acest „mediu” nu vor fi scutite școlile deja ucrainizate parțial sau total, din satele cu populație majoritară românească, 17 școli din 21 de sate, din cele trei raioane noi comasate, din Sudul Basarabiei – Bolgrad, Cetatea Albă și Ismail.
Va fi imposibil ca acelor clase, în care se studiază în limba de stat să le fie impus „mediul educațional ucrainofon” la repausul mare, spre exemplu, iar puținele clase românești să le absolvi de acest „bine”. „Autoritățile ucrainene practică generalizările, și mai mult ca sigur nu se vor sfii să mai profite o dată de ocazia de lichida mediul de comunicare românofon, existent de când e lumea, în satele și școlile seculare românești din Basarabia Istorică”, a relatat Anatol Popescu, pentru subsemnata.
Româna, transformată în „limbă de bucătărie” pentru românii băștinași
Statul ucrainean, este un restanțier mare la capitolul care ne privește direct – respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române, a drepturilor noastre constituționale sau asumate, conform tratatelor internaționale în domeniu, inclusiv a tratatelor de bună vecinătate și cooperare cu statele noastre înrudite – România și Republica Moldova.
Românii din comunitățile istorice din Ucraina sunt percepuți doar ca niște cetățeni „capabili să comunice în limba maternă (româna)”, dar obligați „să posede liber limba de stat (ucraineana)”. Astfel, statul ucrainean continua să-și camufleze politica de ucrainizare totală a rețelei de școli seculare cu predare în limba română din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa. Readuce limba română în stadiul de „limbă de bucătărie”, este de părere Anatol Popescu.
Articol scris de Angelina Olaru pentru Ziarul de Gardă.